• zaterdag 27 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME BEREIDT ZICH VOOR OP DE VOLGENDE GROTE OLIEBOOM IN ZUID-AMERIKA

| united news | Door: Redactie

Auteur: Matthew Smith | Bron: Oilprice.com | Foto bron: Oilprice.com

De vondsten in Block 58 van TotalEnergies bieden een kans voor een oliehausse in Suriname die de economische heropleving van het land zou kunnen stimuleren.

Na een langdurige politieke en economische crisis heeft de regering van Suriname de hoop op economisch herstel gevestigd op een enorme offshore oliehausse. De Franse supermajor TotalEnergies en APA Corporation hebben sinds 2020 vijf hoogwaardige olievondsten gedaan in Suriname’s offshore Block 58. De ontdekkingen hebben de dromen aangewakkerd over een oliehausse voor de voormalige Nederlandse kolonie. Twee jaar geleden werd de visie van Paramaribo om de kolossale

offshore oliehausse van buurland Guyana, verantwoordelijk voor de verdrievoudiging van de economie in vijf jaar, te kopiëren bijna tenietgedaan. Tegenstrijdige gegevens van boorresultaten en seismische modellen leidden tot bezorgdheid over de kwaliteit van het reservoir, wat TotalEnergies ertoe bracht de definitieve investeringsbeslissing (FID) voor het blok uit te stellen.

Paramaribo’s wanhoop om Suriname’s langverwachte olieboom te starten groeide naarmate de economische malaise van het verarmde land verergerde. De inflatie steeg tot in de dubbele cijfers en bereikte tijdens de pandemie van 2020 een jaarlijks hoogtepunt van 62%, terwijl de economie dat jaar met bijna 16% kromp. Ondanks dat de inflatie daalde,

was deze nog steeds op een hoog niveau met een extreem hoog percentage van 51% op jaarbasis in september 2023. Dit in combinatie met stijgende kosten van levensonderhoud, als gevolg van de sterke devaluatie van de Surinaamse dollar nadat deze in juni 2021 naar de beurs werd gebracht, en president Chan Santokhi die energiesubsidies afbouwde als onderdeel van door het IMF opgelegde bezuinigingsmaatregelen, leidde begin dit jaar tot gewelddadige protesten in Paramaribo.

Deze crisis is geworteld in het decennialange bewind van Santokhi’s voorganger, de voormalige militaire machthebber Desi Bouterse, die is veroordeeld voor moord en drugshandel. Hij nam slechte beleidsbeslissingen en gaf buitensporig veel geld uit, waardoor de Surinaamse economie ernstig verzwakte en corruptie kon floreren. Na jaren van groei kwam de economie in 2015 in een scherpe recessie terecht, waarvan ze nooit echt herstelde. De fiscale zwakte van Paramaribo en een trage economie, die er niet in slaagde te herstellen van de pandemie met een krimp van 3% voor 2021, in combinatie met toenemende armoede, zette Santokhi en de Surinaamse nationale oliemaatschappij Staatsolie onder grote druk om de langverwachte oliehausse in Suriname op gang te brengen.

Tegen het einde van 2022 hadden TotalEnergies en partner APA vijf grote olievondsten gedaan in blok 58. De meest recente vondst was de Krabdagu wildcat put die in februari 2022 werd voltooid.

Bron: APA Corporation Derde Kwartaal 2023 Financieel & Operationeel Supplement.

Ongeacht de speculaties van insiders uit de sector dat blok 58 dezelfde oliestroom bevat die door het nabijgelegen vruchtbare Stabroek-blok loopt, doken er verschillende problemen op die TotalEnergies ervan overtuigden om de FID van miljarden dollars uit te stellen. De belangrijkste complicaties waren dat veel van de vondsten een hoge gas-olieverhouding hadden en dat er een hele reeks slechte boorresultaten was, waaronder droge putten. Dit werd bemoeilijkt door de verslechterende economische en politieke crisis in Suriname. Zelfs na het uitstellen van de FID is TotalEnergies doorgegaan met evaluatieboringen voor de Sapakara- en Krabdagu-vondsten, die aanzienlijke positieve resultaten opleverden. Eind augustus 2023 had de Franse supermajoor drie putten geboord en getest, waardoor er in totaal vier evaluatieboringen voltooid waren, die gunstige resultaten opleverden.

In september 2023 bevestigde TotalEnergies dat het bijna 700 miljoen vaten aan winbare voorraden had geïdentificeerd in Blok 58 en beloofde het ontwikkelingsstudies te starten met de engineeringplanning aan de gang. Naar verwachting zal de FID voor Blok 58 eind 2024 plaatsvinden, met de eerste productie in 2028, wat drie jaar later is dan Paramaribo aanvankelijk had verwacht.

De ontwikkeling, die naar schatting ongeveer $9 miljard zal kosten, zal bestaan uit een reeks onderzeese putten die verbonden zijn met een drijvend productie-, opslag- en verladingsschip (FPSO) met een capaciteit van 200.000 vaten per dag. Staatsolie heeft, via het productieverdelingscontract met 50% partners TotalEnergies en Apache, het recht om 20% van het project te verwerven zodra de ontwikkeling van start gaat.

Dit is een belangrijke ontwikkeling voor Suriname. Analisten zijn van mening dat het aandeel van de voormalige Nederlandse kolonie in het offshore Guyana-Suriname Basin aanzienlijke hoeveelheden winbare olie bevat met de potentie om een hausse op gang te brengen op de schaal van die in Guyana. Resultaten van seismische modellen en exploratie- en evaluatieboringen geven aan dat de winbare olie in het bekken groter is dan de eerdere schattingen van de U.S. Geological Survey (USGS). In een rapport van mei 2021 beweerde de USGS dat het Guyana-Suriname bekken een totaal aan onontdekte olievoorraden had van 15 miljard vaten, slechts 4 miljard vaten meer dan de 11 miljard vaten die Exxon sinds 2015 in het Stabroekblok heeft geïdentificeerd. De Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley schat dat Block 58 van Suriname 6,5 miljard vaten bevat, wat overeenkomt met de omvang van het Stabroek Block.

Er moet ook rekening worden gehouden met een reeks andere olievondsten in het Guyana-Suriname Basin. De belangrijkste ontdekkingen zijn de Kawa-1 en Wei-1 ontdekkingen door CGX Energy in het Corantijn Block, dat grenst aan Block 58, offshore Guyana. Volgens een rapport dat is opgesteld in opdracht van Frontera Energy, een partner van 68% in het Corantijn Block en meerderheidsaandeelhouder van CGX Energy, zijn er gemiddeld 967 miljoen vaten te ontdekken. APA kondigde in augustus 2022 ook aan dat de Baja-1 wildcatput in Block 53 offshore Suriname olie had gevonden. Malaya’s nationale oliemaatschappij Petronas, die de operator is met een belang van 50%, en partner Exxon, die de resterende 50% bezit, hebben twee ontdekkingen gedaan in Block 52 offshore Suriname bij de Sloanea-1 put in 2020 en de Roystonea-1 put in november 2023.

De laatste ontwikkelingen geven niet alleen aan dat Suriname’s veelgehypte oliehausse eindelijk weer op de rails staat, maar ook dat er nog aanzienlijke hoeveelheden koolwaterstoffen te ontdekken zijn in het Guyana-Suriname Basin. Dit wijst erop dat Suriname de mogelijkheid heeft om te genieten van de enorme economische voordelen die een grote olieboom, zoals die in buurland Guyana, kan opleveren. Deze positieve ontwikkelingen konden niet op een crucialer moment komen voor een diep verarmd land dat gevangen zit in een verwoestende economische crisis die de inflatie in de dubbele cijfers ziet lopen en de armoede doet toenemen.

ENERGIE

 

 

 

 

 

| united news | Door: Redactie