
SURINAME: AAN DE VOORAVOND VAN DE OLIEVLOEK OF DIVERSIFICATIE?
| united news | Door: Redactie
Auteur: Darm Mungra
Het onlangs gepresenteerde concept-regeerprogramma oogt ambitieus, maar bij nadere beschouwing is het helaas nog een gemiste kans. In plaats van een duidelijke visie en structurele oplossingen te bieden, grossiert het document in retoriek en politiek wensdenken.
De vraag die bij mij blijft hangen is: is dit werkelijk het beste wat wij als Surinamers mogen verwachten? Kansrijke groeisectoren zoals toerisme, de agro-industrie en ICT blijven in het programma pijnlijk onderbelicht. Deze sectoren zijn essentieel voor de broodnodige economische verbreding en duurzame werkgelegenheid, vooral voor onze jeugd. Perspectief is nu nodig, niet straks.
De geschiedenis leert ons dat veel landen rijk
Wanneer de olie-inkomsten binnenstromen en de arbeidsvraag stijgt, zal Suriname onvermijdelijk geconfronteerd worden met tienduizenden arbeidsmigranten. Zolang er geen duidelijk en gecontroleerd immigratiebeleid is, dreigt dit te escaleren in chaos en sociale spanning. Nu handelen betekent straks stabiliteit bewaren.
Met meer
De aanpak van drugscriminaliteit en de versterking van de rechtstaat worden te weinig belicht. Een veilige samenleving is geen bijzaak, maar het absolute fundament voor vooruitgang. Zonder vertrouwen in de rechtstaat is vooruitgang onmogelijk. De illegale goudsector floreert ten koste van onze natuur, de volksgezondheid en sociale rust. Tegelijkertijd ontbreekt een integrale milieuagenda. We moeten klimaatadaptatie en de bescherming van onze biodiversiteit bovenaan de beleidsagenda zetten.
Meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens, maar het programma biedt geen concreet plan om de structurele armoede te doorbreken. Een toekomstvisie zonder concrete armoedebestrijding is sociaal ongegrond en politiek onverantwoord. Suriname heeft geen behoefte aan halve waarheden en vage beloften. Het moment is daar om verantwoordelijkheid te nemen met een dappere en doordachte koers. Want in het tijdperk van olie wordt niet alleen rijkdom, maar vooral de wijze waarop we ermee omgaan, onze ware erfenis.
INGEZONDEN
| united news | Door: Redactie