• dinsdag 28 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname
  • booked.net
  • 14:04:4310:04:43 
  • booked.net

STVS-personeel vraagt dringend aandacht van president voor financiële positie en werkomstandigheden

| suriname herald | Door: Redactie

Het personeel van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) heeft een brief aan president Chan Santokhi overhandigd, waarin het zijn zorgen uit over de financiële positie en werkomstandigheden. President Santokhi heeft aangegeven binnen twee weken concrete stappen te ondernemen om de problemen op te lossen en benadrukte dat de STVS, als oudste televisiezender van Suriname, gekoesterd moet worden.

Het personeel van de STVS, waarvan een deel sinds 2020 officieel als ambtenaar is aangesteld, vraagt aandacht voor de uitbetaling van overuren, verbetering van hun financiële positie en duidelijkheid over een mogelijke privatisering van de STVS.

In de brief schrijven de medewerkers onder meer: “Wij hebben het vertrouwen

dat u ons zal helpen om onze vraagstukken adequaat op te lossen. In 2020 is een deel van het personeel van STVS ambtenaar geworden. Dit heeft ertoe geleid dat de meeste secundaire voorzieningen die deze groep genoot, zijn komen te vervallen.” Ook stellen zij dat de minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, heeft besloten om slechts 30 overuren per ambtenaar per maand uit te betalen, wat volgens hen onvoldoende is gezien de aard van het werk bij een televisiestation.

Verzoek om invloed van de president

Het STVS-personeel roept de president dringend op om zijn invloed aan te wenden, zodat zij alsnog worden uitbetaald voor

de reeds gemaakte overuren. Ze benadrukken dat zij aanzienlijke kosten hebben gemaakt om hun werk te kunnen uitvoeren en dat dit vaak ten koste is gegaan van hun gezinsleven. De medewerkers voelen zich oneerlijk behandeld door de beleidsmaatregel van minister Raghoebarsing, die hen benadeelt. Als formeel personeel van het Kabinet van de Vicepresident, uitgeleend aan de STVS, menen zij recht te hebben op dezelfde voorzieningen als hun collega’s bij het kabinet. Echter, deze voorzieningen worden tot op heden niet aan hen toegekend.

Daarnaast uiten de medewerkers zorgen over de financiële situatie van de STVS. “Wij weten dat de directie haar uiterste best doet om het bedrijf tot een modelmediabedrijf te maken, maar de volledige financiële ondersteuning van de aandeelhouder, c.q. de regering, blijft uit.”

Het personeel maakt zich ook zorgen over uitspraken van minister Raghoebarsing, waarin hij aangaf dat de STVS op de lijst staat voor privatisering. Deze mededeling heeft onzekerheid gezaaid onder de medewerkers, die nu duidelijkheid van de regering vragen over de inhoud en gevolgen van het privatiseringsplan.

President belooft overleg en oplossingen
De president sprak zijn waardering uit voor de manier waarop de medewerkers van de STVS hun grieven hebben geuit. Hij gaf aan dat hij een overleg heeft gehad met de directeur van de STVS. Drie belangrijke punten kwamen daarbij naar voren: de rechtspositie, de overuren en de mogelijke privatisering van het televisiestation. Wat betreft de rechtspositie verwees hij naar het directieteam van de STVS om dit verder te behandelen.

Oplossing voor overuren in overleg met minister Financiën
Met betrekking tot de overuren benadrukte de president dat hij hierover overleg zal voeren met de minister van Financiën. Hij stelde dat dit geen complexe kwestie hoeft te zijn en dat er, op basis van goed overleg, afspraken kunnen worden gemaakt om de overuren gefaseerd uit te betalen. Hij benadrukte dat de medewerkers recht hebben op de vergoeding van deze overuren en dat er binnen twee weken een gesprek gepland zal worden om dit probleem oplossingsgericht aan te pakken.

De president ging ook in op de noodzaak van investeringen in de STVS. Hij onderstreepte dat een goed plan, gecombineerd met eigen verantwoordelijkheid van de STVS op het gebied van beleid, inkomsten en management, essentieel is. Hoewel hij aangaf dat hij de behoefte aan steun begrijpt, pleitte hij voor een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de overheid en de organisatie.

De medewerkers van de STVS worden binnen twee weken uitgenodigd voor een formeel gesprek om de kwesties verder te bespreken en tot oplossingen te komen. Tot slot benadrukte de president het belang van de STVS als de oudste televisiezender van Suriname. Hij prees de inzet van de medewerkers, die het station door de jaren heen in stand hebben gehouden, en stelde dat de STVS gekoesterd moet worden.

| suriname herald | Door: Redactie