• zaterdag 10 May 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

STRIJD OM PRESIDENTSCHAP ZET VERHOUDINGEN IN VHP OP SCHERP

| united news | Door: Redactie

Dat VHP-minister van Defensie Krishna Mathoera het presidentschap ambieert, kwam voor velen onverwacht maar zat eigenlijk al een tijdje in de pijplijn. Maar dat ze zich openlijk uitspreekt voor die job, zet de verhoudingen binnen de VHP op scherp.

Huidig president Chandrikapersad Santokhi moet serieus vrezen dat hij straks de sjerp moet afstaan aan de 62-jarige Mathoera. Want ze staat bekend als standvastig en betrouwbaar en dat zijn geen woorden waar veel mensen direct bij Santokhi aan denken. Bovendien is ze populair bij veel kiezers, met name die van de VHP.

Bij de vorige verkiezingen behaalde zij de meeste stemmen in

Paramaribo, waar zij de lijsttrekker van de VHP was: 20.379. Dat waren er zelfs meer dan NDP-voorzitter Desi Bouterse, die terugviel van 34.891 in 2015 naar 15.545.

Met het gewijzigde kiesstelsel, waarbij er slechts één landelijke lijst is, is het moeilijk in te schatten hoe Mathoera’s positie is ten opzichte van lijsttrekker Santokhi, met wie zij nu rechtstreeks de strijd moet aanbinden.

In Wanica, waar hij de vorige keer de lijsttrekker was, haalde hij een glansrijke overwinning door 29.440 stemmen in de wacht te slepen. Zijn concurrent Ashwin Adhin (NDP) kreeg slechts 5.601 kiezers achter zich.

Afgaande op de geluiden ‘vanuit het veld

maakt Mathoera een behoorlijke kans om meer stemmen te halen dan Santokhi. Want de populariteit van de VHP-voorman is sinds 2020 in sneltreinvaart achteruitgegaan. Toch zullen veel mensen die desondanks voor de oranje partij gaan kiezen, eenmaal in het stemhokje uit pure gemakzucht op de lijsttrekker stemmen.

Daardoor valt er nu nog weinig te zeggen wat het effect is van de kandidatuur van Mathoera. Binnen de partij valt wel te horen dat veel leden het van haar een wijze stap op het juiste moment vinden omdat zij een goed alternatief zal zijn voor Santokhi. Ook binnen het bestuur van de VHP wordt haar kandidatuur verwelkomd. Zo zouden naar verluidt Asis Gajadien en andere partijtoppers haar steunen, al durven ze dat nog niet hardop uit te spreken.

Mathoera liep altijd keurig in de pas bij de VHP. Tot recentelijk, toen ze opeens via Facebook van zich liet horen naar aanleiding van de misstanden rond de aanleg van de weg van Nickerie naar Apoera en het verkavelingsproject FAI-Jarikaba. Zij had Santokhi verzocht om ‘besluiten die het vertrouwen van onze samenleving onder druk zetten in te trekken, opnieuw te beoordelen en waar nodig corrigerend op te treden’. En ‘ik doe geen concessies wanneer het gaat om integriteit en het volgen van wettelijke procedures’, zo schreef zij onder meer.

Haar kritiek op het door Santokhi gevoerde beleid was opmerkelijk. Want ook binnen de VHP heerst van oudsher een cultuur van ‘slikken of stikken’, ofwel akkoord gaan met wat de voorzitter bepaalt of anders kan je vertrekken. Dus door haar kop boven het maaiveld uit te steken, zou Mathoera haar eigen politieke doodvonnis kunnen tekenen.

Er wordt dan ook gesuggereerd dat zij zich bewust kandidaat stelt om de kiezers die zich hebben afgekeerd van Santokhi toch binnen de VHP te houden, om daarna haar voorzitter weer ‘gewoon’ naar voren te schuiven als presidentskandidaat. Mathoera ontkende onlangs dit scenario. “Het is geen doorgestoken kaart en zeker geen één-twee met de partijvoorzitter”, verzekerde ze.

Maar of het nu een titanenstrijd is of een toneelspel, het is niet zo vanzelfsprekend dat Mathoera Santokhi van de presidentstroon kan stoten. Ook al slaagt ze erin meer stemmen dan hij te halen, dan heeft ze nog niets. Op 25 mei stemmen de kiezers immers voor het parlement, niet voor een president. De kandidaten voor die functie worden in principe voorgedragen door partijen.

Bij de VHP is Santokhi de baas en hij kan ‘de wil van het volk’ gewoon naast zich neerleggen. Hij heeft in de afgelopen vijf jaar wel veel vaker aangetoond zich niets van anderen en de publieke opinie aan te trekken en trekt volledig zijn eigen plan.

Maar Mathoera kan haar voorzitter desnoods wel in de wielen rijden door zich door minimaal zeven Assempleeleden voor te laten dragen voor het presidentschap, waarna de leden uiteindelijk een keuze moeten bepalen.

De toekomst zal leren of ze erin slaagt om voor een verrassende ontknoping van de verkiezingen te zorgen en Surinamers nieuwe hoop op een mooie toekomst te geven.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie