• donderdag 26 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Stijging wisselkoers leidt tot verdere koopkrachtdaling

| dagblad suriname | Door: Redactie

De stijging van de wisselkoersen die zich rond eind augustus en begin september begon in te zetten houdt de samenleving bezig. Met de stijging van de wisselkoers en de verdere verhoging van de douanekoers dinsdag van de US$ met SRD 1,89 staat vast, dat de prijzen in de winkels zullen stijgen. De verhoging van de wisselkoers en douanekoers verhoogt de kosten van geïmporteerde goederen. Dit leidt tot verdere vermindering van de koopkracht van de burgers, omdat de lonen vaak niet evenredig stijgen met de inflatie. De samenleving maakt zich terecht bezorgd over de aanstaande prijsontwikkelingen in de winkels. 

In kringen rond

de vakbeweging wordt het effect van de koersontwikkelingen op het prijzenfront nauwlettend gevolgd. De 15 procent loonsverhoging die de overheidsvakbonden in de tweede week van september met de overheid zijn overeengekomen begint nu al deels teniet te worden gedaan. 

Over de stijging van de wisselkoers in de voorbije perioden hebben de monetaire en de fiscale autoriteiten tot nu toe geen mededelingen gedaan. 

De Centrale Bank van Suriname heeft in haar jongste analyse van de valutamarktontwikkeling in de week 7-11 oktober (week 41) aangegeven dat de stijging van de wisselkoersen duidt op een vraag naar vreemde valuta, waarin de banken en wisselkantoren vooralsnog

niet in voldoende mate kunnen voorzien. “Vooral als die vraag voortvloeit uit voorzorgs- en speculatie motieven”, zo stelt de Bank.

Geen reden voor koersstijging

Financiën-minister Stanley Raghoebarsing heeft eerder laten weten, dat er geen enkele reden is voor de stijging van de wisselkoersen in het land. De koersen zouden volgens hem dalen. Daar is echter tot op dit moment geen sprake van. Integendeel, de wisselkoers dagelijks omhoog.

Het is opmerkelijk dat de wisselkoers naar boven begon te bewegen toen bekend werd dat de overheid en de vakbonden een 20 procent loonsverhoging zouden overeenkomen. 15 procent zou per juli ingaan, en de resterende 5 procent gaat in per januari 2025. De uitbetaling van de 15 procent loonsverhoging vindt vanaf eind deze maand plaats. Met de overeengekomen loonsverhoging voor landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden gaan de loonuitgaven van de overheid in een keer flink omhoog, naar circa SRD 1,8 miljard per maand. 

Minister Raghoebarsing heeft verzekerd dat de verhoogde loonuitgaven van de overheid budget neutraal zouden worden gefinancierd; dus uit verhoogde overheidsinkomsten. Daardoor zou de inflatie niet worden aangewakkerd. 

Gelet op de huidige ontwikkelingen op het koersenfront zal minister Raghoebarsing wel spoedig de samenleving moeten komen uitleggen wat er precies gaande is.

| dagblad suriname | Door: Redactie