
Steeds minder kinderen in Suriname worden gevaccineerd
| waterkant | Door: Redactie
In de aanloop naar de 23ste Vaccinatieweek in de Amerika’s en de 14de Wereldimmunisatieweek trekken Surinaamse gezondheidsinstanties aan de bel over een verontrustende trend: steeds minder kinderen worden gevaccineerd.
Tijdens een informatiesessie op dinsdag 15 april in Utopia hebben deskundigen van het Nationaal Immunisatie Programma (NIP) en internationale partners hun zorgen geuit en gepleit voor hernieuwde aandacht voor vaccinatie als levensreddende maatregel.
Volgens Richard Kartomo, manager van het NIP, is de daling in vaccinatiegraad een direct gevolg van de coronapandemie. “Niet alleen in Suriname, maar wereldwijd zien we dat ouders terughoudender zijn geworden. Daardoor keren ziektes als mazelen terug in landen waar
Hij benadrukt dat het verhogen van vaccinatiebereidheid nu cruciaal is om ernstige, vermijdbare infectieziekten tegen te gaan.
De bijeenkomst werd georganiseerd door het NIP, een uitvoerend orgaan van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), en markeerde de start van een reeks voorlichtingsactiviteiten onder het motto: “Uw besluit maakt het verschil”. De boodschap is duidelijk: vaccinatie redt levens en beschermt gemeenschappen.
Internationale ondersteuning komt vanuit de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), die jaarlijks de Vaccinatieweek coördineert in Noord- en Zuid-Amerika. Edmond Gue, immunisatiemanager bij PAHO, benadrukte tijdens zijn toespraak het belang van betrouwbare informatie.
“Misverstanden en desinformatie zijn een groot gevaar. De
Van 26 april tot 3 mei 2025 vindt de Vaccinatieweek plaats, waarbij het Eliminatie-initiatief centraal staat: een ambitieus plan om meer dan dertig overdraagbare ziekten en verwante aandoeningen uit te bannen in de regio. Lokale gezondheidsinstanties zoals de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de Medische Zending (MZ) zullen intensief betrokken zijn bij het bereiken van afgelegen gebieden en moeilijk toegankelijke gemeenschappen.
Kartomo benadrukt dat groepsimmuniteit alleen bereikt kan worden als voldoende kinderen gevaccineerd zijn. “Het gaat niet alleen om individuele bescherming, maar om het afremmen van verspreiding in de hele samenleving. Vaccinatie is een daad van solidariteit.”
Met de toenemende dreiging van heroplevende infectieziekten hoopt Suriname via deze campagne het tij te keren — en daarmee de volksgezondheid te waarborgen voor toekomstige generaties.
| waterkant | Door: Redactie