• donderdag 20 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Sorry na wan wortu.… en slechte werkgevers

| dagblad suriname | Door: Redactie

We lezen dat de EBS zich niet kan neerleggen bij een besluit van Arbeid om de vakbondsvoorzitter bij de EBS te ontslaan. Het ministerie heeft terecht het ontslag afgekeurd. Vakbondsvoorzitters staan niet boven de wet, maar het zijn ook geen normale werknemers. Zouden ze dat zijn, dan zouden ze hun werk helemaal niet doen. Ze moeten zich vrij en blij kunnen uitlaten over de kwaliteit van een toevallige directie, dat mogen normale werknemers niet. En dat uitlaten mogen ze in het openbaar doen, omdat in het openbaar zijn behoort tot hun werk. 

Suriname heeft de vakbondsrechten uitgebreid in de Grondwet verankerd.

Suriname heeft verdragen geratificeerd en speciale wetgeving gemaakt. Deze regels hebben een doel: mensen die voor werknemers opkomen, te beschermen. De Staat Suriname kan het niet toestaan dat een vakbondsvoorzitter behandeld wordt als een normale werknemer, anders is het hek van de dam. Het kan dat de uitspraken van een vakbondsvoorzitter, als een belediging overkomen bij de directie. Daarvoor zijn er wegen in rechte in Suriname: men moet voor belediging de zaak voorleggen aan de rechter. Die zal dan oordelen of er sprake is van belediging of niet en daarbij ook de te ondernemen stappen bepalen. 

In deze is het zo

dat de vakbondsvoorzitter, zonder dat er daartoe geen noodzaak was, zijn verontschuldigingen aangeboden. En nu komt het: de directie zegt dat ze niet weet wat sorry is en dat ze verontschuldigingen nooit accepteert. Dat geeft aan dat we hier te maken hebben met een slechte werkgever, een rancuneuze werkgever. Dat geeft aan dat het in deze allemaal persoonlijk is en dat we te maken hebben met halfgoden en grote ego’s. 

De EBS heeft al een keer nul  op het rekest gehad en nu probeert ze weer een tweede keer. Dat geeft aan dat we hier te maken hebben met een werkgever die geen respect heeft ook voor belangrijke instituten binnen de regering en in het land. Wij hebben eerder aangegeven dat het een feit van algemene bekendheid is dat de EBS een bedrijf is dat draait op subsidies. 

Het is ook door verschillende van elkaar onafhankelijke deskundigen al op verschillende momenten vastgesteld dat het bedrijf zijn producten duur aanbiedt door foute deals, verspilling en corruptie. Het is ook in de media en bij het publiek bekend dat recent een commissie onder een voormalige vp en buitenlandse experts de opdracht hebben gehad om een grondige kostprijscalculatie te maken en dat daarbij is gebleken dat de RvC en de top van het bedrijf hebben geweigerd, om informatie aan de commissie te geven. Deze commissie, ingesteld door de president van het land, zou deze weigerachtige houding ook aan het staatshoofd hebben bekendgemaakt. Desondanks is er niet veel veranderd in de weigerachtigheid en is de EBS nooit doorgelicht. Dit, ondanks herhaaldelijk aandringen van de vakbeweging dat tarieven moeten worden aangepast nadat een doorlichting heeft plaatsgevonden en verspilling en corruptie worden geëlimineerd, voordat aanpassingen worden doorgevoerd. 

Dit alles zal ook effect hebben op de lonen van de EBS. Het is inmiddels uit de vele rapporten duidelijk dat het niet de lonen van de EBS zijn die de kostprijs van stroom omhoog duwen, maar de verspilling en de corruptie. 

We hebben hier eerder aangehaald dat het bekend is dat de EBS niet kan zonder subsidie van de overheid. Bovendien is de EBS een staatsbedrijf en zijn de aandelen bezit van het volk. De financiële huishouding van het bedrijf zou daarom nooit geheim moeten zijn. 

Het volk, de aandeelhouder, moet te allen tijde weten waaraan haar middelen worden besteed. 

De EBS is een enclave en alles is geheim en dat is een criminele daad om de uitgaven geheim te houden. Ook de uitgaven zoals de aankoop van dure auto’s, die ons doen denken aan Nigeria en andere landen in Afrika, moeten openbaar zijn. Voor deze auto-aankoop had een openbare aanbesteding zijn gehouden. Dat een auto voor de CEO is gekocht is geen geheime informatie, hij komt nergens in de buurt van een autoriteit belast met de staatsveiligheid. De prijs van de auto die voor hem is gekocht kan en mag ook nooit geheim zijn. Het is informatie die bij het volk bekend moet zijn. De bondsvoorzitter heeft, als hij de informatie naar buiten heeft gebracht, de samenleving in de eerste plaats een gunst bewezen waarvoor hij moet worden gecomplimenteerd en beschermd. Hij heeft geen geheime bedrijfsinformatie naar buiten gebracht. 

Ten tweede heeft hij zijn leden een gunst gedaan als hij deze informatie naar buiten heeft gebracht. Door deze corruptieve aankopen die potentaten alleen uitvoeren in bedrijven, komt de bestaanszekerheid van de leden onder druk te staan, want straks moet worden bezuinigd en moeten banen op de tocht. 

Door deze corruptieve uitgaven komt de cao onder druk want straks is er geen geld om te praten over betere voorzieningen. De bondsvoorzitter is, als hij de informatie naar buiten heeft gebracht en dat mag en moet hij wel, een klokkenluider en moet hij beschermd worden onder de anticorruptiewet. 

Bovendien geniet een bondsvoorzitter een hoge mate van vrijheid van meningsuiting en kan hij daarvoor nooit worden gestraft. Het is zijn essentiële taak en verantwoordelijkheid om dit soort corruptieve verspillingen aan de grote klok te hangen. Bovendien gelden er internationaal maar ook regionaal strenge regels ter bescherming van vakbondsvoorzitter en bestuursleden. 

Het ontslag van de vakbondsvoorzitter is ter intimidatie van de vakbond en de overige besetuursleden. Het is een ontslag die als grondslag heeft de discriminatie van een vakbondsvoorzitter en de vakbond op zich. Bovendien zou, als de aantijging waar is, de voorzitter een klokkenluider zijn en moet de staat hem beschermen en dankbaar zijn. Degenen die ontslagen en gestraft moeten worden zijn degenen die deze aankoop hebben goedgekeurd en degene die zich deze luxe wil aanmeten. Wij blijven erbij dat de EBS-directie door te gaan op het pad van confrontatie, zich opstelt als een zeer slechte werkgever en burger. Het is een schande dat een staatsbedrijf dit doet.

| dagblad suriname | Door: Redactie