• maandag 25 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Sharman: “Voortgang verkiezingen mag op geen enkele wijze in gevaar komen”

| waterkant | Door: Redactie

Volgens Dew Sharman, vicevoorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), mag op geen enkele wijze de voortgang van de verkiezingen van Suriname in gevaar komen. Het parlement is momenteel in de recesperiode.

Sharman stelt dat zodra in oktober de draad weer wordt opgepakt er alle haast zal worden gezet om de kwestie van de verhoogde waarborgsom van 250 SRD per kiezer, die onverbindend is verklaard door het Constitutioneel Hof (CHof), te corrigeren en af te handelen.

“Omdat op geen enkele wijze de voortgang van de verkiezingen in gevaar mag komen. Alhoewel dat niet zo is op dat moment, want als je kijkt naar

de verkiezingskalender dan begint dat ergens in januari met de ter inzagelegging et cetera. Dus we hebben nog ruimte om de wet wederom te amenderen en goed te keuren”, benadrukte de VHP’er in een interview op STVS.

Er zal volgens hem nu een exercitie moeten worden gepleegd op basis van feiten, aantal kiezers, devaluatie van de SRD en een aantal andere argumenten om te komen tot een reële waarborgsom die acceptabel is voor de samenleving.

Wat het Constitutioneel Hof (CHof) betreft, stelt Sharman dat het hier niet gaat om een voetbalclubje, maar een instituut dat een wettelijke basis heeft. Nu er een

wet voor toetsing daar is gelegd en deze wet onverbindend is verklaard, zal men er maar mee moeten leven.

De parlementariër merkte wel op zonder een waarborgsom er gewaakt moet worden voor eendaagse partijen met maar vijf leden die zich komen inschrijven om te participeren aan de verkiezingen.

“De waarborgsom is niet bedoeld om partijen uit te sluiten. Absoluut niet. Want dat gevoel wordt gecreëerd in de samenleving. De waarborgsom is iets dat gangbaar is in de wereld. Er waren zelfs stemmen om de waarborgsom te herformuleren en gewoon een bijdrage te noemen aan de verkiezingen. En dan krijg je het nooit terug, al krijg je een zetel of niet.

Vooralsnog is het een beetje anders bij ons. Als je geen zetel krijgt ben je het geld kwijt. Als je een zetel krijgt dan krijg je het geld terug”, aldus Sharman.

| waterkant | Door: Redactie