• woensdag 27 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SEOB: ‘WISSELKOERS VERTOONT TEKENEN VAN STABILITEIT

| dagblad de west | Door: Redactie

De wisselkoers voor de US-dollar vertoont tekenen van stabiliteit, terwijl de inflatie vertraagde van 65 procent in mei naar 54,7 procent in juni 2023. De euro wisselkoers steeg als gevolg van de internationale EUR-USD verhouding. Toenames in voedselprijzen, prijzen voor nutsvoorzieningen en brandstof, alsook de invoering van de BTW, droegen bij aan de inflatie in 2023.

Vanwege de verhoging van nutstarieven, alsook mogelijke internationale voedsel- en olieprijsstijgingen, verwacht de SEOB dat er een druk zal blijven op lokale consumentenprijzen in de komende maanden van 2023. Eerdergenoemde ontwikkelingen brengen hogere kosten mee voor zowel huishoudens als bedrijven.

Gezien de prijsstijgingen aan de kostenzijde

plaatsvinden, zijn deze moeilijk te verzachten en vragen de nodige aandacht van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het ministerie of Financiën (MoF)”, aldus de Suriname Economic Oversight Board (SEOB) in het bulletin van juli 2023.

Economie vertoonde krimp in eerste kwartaal

Volgens de SEOB vertoont de economie tekenen van een krimp, volgens de maandelijkse indicator voor economische activiteit (MEAI) van de CBvS.

“De MEAI kromp met 0,6 procent in maart 2023 – de laatste beschikbare data, ondanks de exporten verbeterden in het eerste kwartaal ten opzichte van de twee voorgaande kwartalen.

De daling in de MEAI komt vooral door productiedalingen in de

ICT-sector en de goudsector. Ook de handelssector en constructiesector vertoonden tekenen van een krimp in de eerste maanden van dit jaar. Hoewel de goudproductie daalde, zorgde de hoge goudprijzen voor een minder harde daling in de goudexportwaarde in het eerste kwartaal. Het Planbureau voorspelt een marginale economische groei van 2,1 procent voor 2023, terwijl het IMF een groei van 2,3 procent projecteert, als het IMF-programma nauwgezet wordt uitgevoerd”, aldus de SEOB.

Ontwikkelingen in bankensector

Een belangrijk onderdeel van het IMF-programma is de soliditeit van de banksector, omdat die een belangrijke rol heeft voor zowel consumenten als producenten. “De solvabiliteitsratio van banken steeg verder naar 18,2 procent in mei, terwijl de winstgevendheid klom naar 1,4 procent. De ontwikkelingen in de niet-presterende leningen (NPL) zijn zorgwekkend. Waar tegen december 2022 de NPL ten opzichte van totale leningen stonden op 12,4 procent, stegen deze in mei van dit jaar naar 15,4 procent. De liquiditeitsratio daalde naar 51,5 procent. Hoewel de solvabiliteit relatief hoog is – internationale norm is minimaal 8 procent – reflecteert deze niet de realiteit vanwege de verschillende rapportagestandaarden die de banken hanteren richting de CBvS. Ook de effecten van de asset quality review (AQR, beoordeling van hun activa) zijn nog niet doorgevoerd. Verwachtbaar is dat het doorvoeren van de AQR -aanbevelingen een negatieve impact zal hebben op de solvabiliteit van de banken.”

Ontwikkelingen in staatsschuld

De staatsschuld steeg van ongeveer 122 procent in 2022 naar 200 procent per mei 2023. Gaan we uit van het geschatte bruto binnenlands product (bbp) van het IMF van SRD 131,9 miljard, dan komt de geschatte staatsschuld per mei 2023 uit op 89 procent. De doelstelling voor de staatsschuld is het bereiken van een niveau van 120 procent van het bbp in 2024 en 60 procent van het bbp per 2035. De buitenlandse schuld bleef op SRD 92,8 miljard, terwijl de binnenlandse schuld daalde met ongeveer SRD 600 miljoen naar SRD 25 miljard in mei 2023.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie