• maandag 18 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SCHULDHERSCHIKKING MET CHINA LAAT OPNIEUW OP ZICH WACHTEN

| united news | Door: Redactie

Foto bron | Opinie: Auteur Armand Snijders

President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens het officiële gedeelte van zijn staatsbezoek aan China toch geen herschikkingsovereenkomst kunnen sluiten over de onbetaalde schuld van ruim een half miljard dollar. Het was vooraf een van de belangrijkste redenen voor hem om die kant op te reizen, maar de Chinezen liggen kennelijk nog steeds dwars.

Deze schuld ligt de regering al ruim drie jaar zwaar op de maag. Steeds weer werd aan Surinaamse zijde gezegd dat men dichtbij een akkoord was, maar even zo vaak werd er niet bereikt. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, trok in december

van het vorig jaar in opdracht van Santokhi al eens naar China in de overtuiging dat hij daar definitieve afspraken nu wel zou kunnen maken. Hij kwam echter ook met lege handen terug. In ieder geval niet met de felbegeerde overeenkomst.

Maar voorafgaand aan het langverwachte officiële staatsbezoek van Santokhi aan China, waarvoor hij momenteel uitlandig is, werd opnieuw de indruk gewekt dat hij en president Xi Jinping eindelijk de herschikking zouden bezegelen en hun handtekening zouden zetten. Maar uit de gezamenlijke verklaring blijkt heel wat anders.

‘Beide staatshoofden bevestigden in hun statements de afronding en ondertekening van de notulen met betrekking

tot de schuld herschikkingsovereenkomst. Overeengekomen is om de administratieve afhandeling zo spoedig mogelijk te arrangeren, hetgeen een formalisatie van hetgeen thans is overeengekomen behelst’, zo luidde het in die verklaring, die duidelijk was opgesteld door de Chinese gastheren en waarmee Santokhi had ingestemd.

De ‘ondertekening van de notulen’ behelst heel wat anders dan dat er een rechtsgeldige schuldherschikkingsovereenkomst op tafel ligt die de president mee naar huis mag nemen, zoals hij zo vaak min of meer heeft beloofd. De ‘administratieve afhandeling’ kan nog heel lang op zich laten wachten.

Hebben Santokhi de regering het volk dan voorgelogen dat ze naar China zouden afreizen om de schuldherschikkingsovereenkomst te ondertekenen? In ieder geval hebben ze – waarschijnlijk tegen beter weten in – valse verwachtingen geschapen. Misschien gebeurde dat in hun naïeve enthousiasme en door hun diep gekoesterde wens om een deal te sluiten.

Want inmiddels lijken de Chinezen de regering een van de laatste strohalmen te bieden om via het befaamde én roemruchte Belt and Road Initiative bepaalde projecten in het land van de grond te krijgen.

Santokhi heeft volgens de CDS in Beijing afgelopen dagen de Chinezen mede namens Guyana zelfs gevraagd om de veelbesproken brug over de Corantijn te financieren.

De Nationale Assemblee is daar overigens vooraf niet over geïnformeerd, terwijl toch herhaaldelijk is gevraagd om opheldering over hoe de brug betaald zou worden.

Santokhi heeft echter door dat geen enkele financiële instelling in de wereld daar de vingers aan wil branden en het risico wil lopen dat ze hun geld niet terugkrijgen. Dus heeft hij nu al zijn hoop gevestigd op een Chinees ‘ja’. Die brug staat bovenaan de wensenlijst van het staatshoofd en hij wil deze belofte aan het volk hoe dan ook inlossen. Ook al betekent het dat de megaschuld aan China nog groter wordt en Beijing niet van plan is akkoord te gaan met de herschikking van de bestaande schuld.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie