• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Saya blijft in voorarrest, heeft problemen met nier

| sun.sr | Door: Redactie

Advocaat Irvin Kanhai

De ondernemer Jean “Saya” Mixon blijft aangehouden. Het verzoek tot invrijheidsstelling gedaan door zijn advocaat Irvin Kanhai is zojuist afgewezen door de rechter. Het verzoek werd gedaan op basis van zijn gezondheidssituatie. “Hij heeft problemen met zijn nier en is diabeet”, merkte advocaat Kanhai op.

“Ik denk dat de staat daar wel op let”, voegde de advocaat aan toe. Saya was op 8 oktober aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte, verduistering van middelen van de staat en money laundering. De zaak wordt nu voortgezet op 3 januari 2023. De rechter wil enkele getuigen horen in deze zaak. 

Volgens advocaat

Kanhai begon de zaak met een brief van de inspecteur der belastingen naar het Openbaar Ministerie (OM) om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen autohandelaar Saya. Die zou bij de invoer van een auto minder belasting c.q. invoerrechten hebben betaald.

Ook zijn er mogelijk papieren vals opgemaakt. “Elke dag vindt er onderfacturering plaats op de haven. Maar ze hebben daar een eigen procedure en wettelijke regeling waarmee ze zaken afhandelen, te weten de Scheepsvaartwet en de Wet Tarieven Invoerrechten. Ik denk dat hier er sprake is van misbruik van instituten, zoals de vicepresident dat eerder publiekelijk heeft geuit.”

Volgens Kanhai is Saya als een topcrimineel aangehouden, waarbij alle diensten van de politie erbij waren. “Als de Belastingdirecteur vindt dat hij minder heeft betaald, kon hij hem aanmanen om het verschil alsnog te betalen. Maar nee, hij schrijft eerder een brief naar de procureur-generaal”, zegt Kanhai. 

Zie LIVE videoreportage SUN WEB TV: https://www.youtube.com/watch?v=qNJn2G6HeRc


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie