RUSLAND | BAUXIETDEAL MET CHINALCO IS EEN HISTORISCHE FOUT
| united news | Door: Redactie
Fotocompilatie: De voorzitter van Nationale Partij Suriname (NPS), Gregory Rusland | Auteur: Wilfred Leeuwin.
De fractie van de Nationale Partij Suriname (NPS) in De Nationale Assemblee bestempelt de overeenkomst tussen Suriname en de Chinese multinational Chinalco als een historische fout.
Fractievoorzitter Gregory Rusland verwoordde het standpunt van de partij donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). Hij benadrukte dat het beter zou zijn om te wachten met het exploiteren van bauxiet in West-Suriname totdat een rendabele, geïntegreerde bauxietindustrie voor Suriname kan worden opgezet. Dit zou meer waarde toevoegen aan een dergelijke deal voor het land. Volgens Rusland is de overeenkomst met Chinalco
De NPS is weliswaar een groot voorstander van de ontwikkeling van West-Suriname, een visie die de partij sinds de jaren zeventig nastreeft. Volgens Rusland kan deze ontwikkeling het best worden gerealiseerd in samenwerking met gerenommeerde multinationals, waarbij het proces moet aansluiten bij de nationale strategie van Suriname.
Hij uitte kritiek op de regering, die volgens hem te snel heeft gehandeld door een Memorandum of Understanding (MoU) met Chinalco te ondertekenen. Deze haast heeft geleid tot terechte verbazing en kritiek vanuit de samenleving.
Een belangrijke zorg van de
Geen garantie op een raffinaderij
De NPS is van mening dat het mijnen van bauxiet gepaard moet gaan met het tegelijkertijd opzetten van een aluinaarderaffinaderij. Bij de concessie aan Chinalco ontbreekt echter elke garantie dat er in de toekomst een raffinaderij zal worden gebouwd. De presidentiële commissie stelde op 25 november dat de ondertekening van de MoU betekent dat er een integrale studie wordt uitgevoerd naar het opzetten van een raffinaderij. Voor Rusland biedt dit echter geen enkele zekerheid dat die raffinaderij er daadwerkelijk zal komen.
Rusland sprak ook zijn scepsis uit over de door de commissie gepresenteerde economische voordelen. Hij vreest dat Suriname in een verzwakte onderhandelingspositie verkeert doordat er geen alternatieven beschikbaar zijn. De opbrengsten uit royalties zijn bovendien volgens hem vatbaar voor manipulatie door middel van transfer pricing en andere financiële trucs. Het risico bestaat zelfs dat de royalties volledig wegvallen als de winst minus de royalties een verlies oplevert.
Nationale belangen op het spel
Rusland benadrukte dat de Bakhuis-bauxietreserves van ongeveer 300 miljoen ton eigendom zijn van de Surinaamse natie en dat hiermee zorgvuldig moet worden omgegaan. Hij waarschuwde dat een overeenkomst met Chinalco de natie voor decennia kan binden, wat onverantwoorde risico’s met zich meebrengt. “De vele enorme debacles van deze regering, zoals HPSG-waterstof, New Surfin, de diepzeehaven van Phoenix Development en de LNG- en gasturbineprojecten in Nickerie, werpen grote vraagtekens op over de deskundigheid en de neiging om ondoordachte megadeals te sluiten,” aldus Rusland.
Hij heeft kritische vragen gesteld over onder andere het economische potentieel van de deal, de daaraan verbonden risico’s, de milieueffecten en de betrokkenheid en ontwikkeling van lokale gemeenschappen.
Oproep tot transparantie
Rusland riep de regering op om de bevolking duidelijk te informeren over de inhoud van de conceptovereenkomst. “Wat zijn de afspraken? Wat zijn de voordelen voor Suriname? En hoe worden de risico’s beheerd?” Hij pleitte voor een breed nationaal debat waarin alle belanghebbenden gehoord kunnen worden. “De regering heeft de plicht om volledige openheid te geven,” besloot de fractieleider van de NPS
UNITEDNEWS
GERELATEERD AAN: SURINAME PARTICIPEERT MET 13 PROCENT AANDELEN IN BAUXIETDEAL MET CHINALCO
| united news | Door: Redactie