• donderdag 02 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ROY ELGIN: GEWIJZIGDE AMNESTIEWET BELETTE VERVOLGING DECEMBERMOORDEN

| united news | Door: Redactie

Foto: Toenmalig auditeur-militair Roy Elgin | Auteur: Wilfred Leeuwin.

In een brief aan het Hof van Justitie (HvJ) van 4 maart 2016, de dag waarop het strafproces tegen de verdachten van de Decembermoorden werd hervat, waarschuwde toenmalig auditeur-militair Roy Elgin dat de voortzetting van het proces in strijd was met de wet.

Volgens Elgin was de gewijzigde amnestiewet van 2012 een vervolgingsbeletsel, waardoor de verdachten niet meer vervolgd konden worden.

Het strafproces tegen de Decembermoorden werd in 2012 geschorst, nadat de Nationale Assemblee de amnestiewet had gewijzigd. De wijziging maakte het mogelijk dat de verdachten, onder wie oud-president Desi Bouterse, niet meer vervolgd

konden worden voor de moorden op vijftien tegenstanders van het militaire regime in 1982.

Elgin was van mening dat het HvJ, dat de schorsing van het proces had bekrachtigd, de gewijzigde amnestiewet had moeten toetsen aan de Grondwet. Omdat dit niet was gebeurd, was het proces volgens Elgin niet rechtsgeldig hervat.

In zijn brief aan het HvJ benadrukte Elgin dat de gewijzigde amnestiewet onverkort de straffeloosheid van de ten laste gelegde feiten voorschrijft. Hij stelde dat de Krijgsraad, door het proces te schorsen vanwege het prealabele vraagstuk of er sprake was van inmenging in het proces, het proces feitelijk had beëindigd.

Elgin concludeerde

dat het OM en hijzelf, als vervolgingsambtenaar, bij de herstart van het proces niet ontvankelijk verklaard hadden moeten worden. Hij stelde dat het HvJ de zaak had moeten terugverwijzen naar de Krijgsraad, zodat deze de gewijzigde amnestiewet kon toetsen aan de Grondwet.

De waarschuwingen van Elgin werden door het HvJ genegeerd. Het proces werd voortgezet en in 2020 werden Bouterse en vijf andere verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen van twintig jaar.

De brief van Elgin is een belangrijke bron van informatie over de juridische aspecten van het 8-decemberstrafproces. Het document toont aan dat Elgin al in 2016 van mening was dat de voortzetting van het proces in strijd was met de wet.

De waarschuwingen van Elgin zijn ook van belang in het licht van de recente uitspraak van het Constitutioneel Hof, dat de gewijzigde amnestiewet in strijd met de Grondwet heeft bevonden. De uitspraak van het Constitutioneel Hof bevestigt de mening van Elgin dat de verdachten van de Decembermoorden niet meer vervolgd konden worden.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie