Richard Kalloe over palmolieproject: ‘Suriname nu kolonie van China’
| dagblad suriname | Door: Redactie
Met de start van het Palmolieproject in Patamacca heeft de regering Suriname gemaakt tot een kolonie van China.’ Dit stelt oud-minister, ondernemer en politiek analist Richard Kalloe tegenover Dagblad Suriname. Met de symbolische inzaai is het palmolieproject van China Zhong Heng Tai Investment Suriname in Patamacca, Marowijne, afgelopen woensdag officieel gestart.
In 2019, wanneer de eerste inzaai van 2000 hectare verwerkt wordt, zal Suriname volgens verwachtingen van president Desi Bouterse ruim 6 miljoen liters per jaar aan spijsolie produceren. Het project is volgens Kalloe triest en helemaal niet hoopgevend, omdat China Zhong Heng Tai Investment Suriname geen bedrijf is die zich
Wat hij nu al weet, is dat er geen oliepalm te Patamacca zal worden geplant, omdat de voorbereidingstijd om met een oliepalmplantage te beginnen zeker een jaar tot 2 jaren is. De voormalige minister van Openbare Werken en Handel en Industrie voert aan dat China Suriname al jaren beschouwt
China heeft voorwaarden gesteld
Kalloe stelt dat hij uit eerste hand weet dat China geëist heeft dat Suriname het oliepalmproject zo snel als mogelijk opstart, voordat de twee miljoenenleningen aan het land worden verstrekt.
Het gaat volgens de ondernemer namelijk om de USD 235 miljoenlening voor het Dalian 4-project en de USD 116 miljoenlening voor het nationale breedbandnetwerkproject van Telesur.
“Hiermee zijn wij in de aap gelogeerd, omdat het in feite betekent dat Suriname een aanvang heeft gemaakt met de woestijnvorming”, aldus Kalloe.
De politiek analist benadrukt dat rekening moet worden gehouden met het feit dat Patamacca een gebied is dat bekend staat om zwaar regenval. Dit zal volgens hem zorgen dat omliggende rivieren buiten hun oevers zullen treden, waardoor er overstromingsgevaar voor dorpen zal ontstaan.
“Het kan China geen moer schelen wat er met het land zal gebeuren zolang zij geld kunnen maken”, aldus Kalloe. De Surinaamse regering kan volgens de ondernemer niet onderuit komen, tenzij zij een sterke positie heeft.
Echter hebben de Chinezen ontdekt dat de politici van Suriname een cultuur hebben waar zij niet goed met geld weten om te gaan. “De regeringen hebben altijd geld nodig, waardoor zij weer gaan bedelen bij China.”
NDP saboteerde samenwerking met FFF
Kalloe benadrukt dat Suriname meer voordelen had om de uitvoering van het project aan India toe te kennen. Het Indiaas bedrijf Foods Fats & Fertilisers Ltd (FFF) wilde in Suriname een oliepalmaanplant van 40.000 hectare aanleggen. Verder zouden er een verwerkingsfabriek en een energiecentrale komen. In totaal zou ruim USD 250 miljoen gemoeid gaan met deze investering.
Volgens Kalloe is dit contract gesaboteerd door leden van de Nationale Democratische Partij (NDP) die tegen een investering uit India waren. Terwijl Suriname, onder de gestelde omstandigheden, terughoudend is, ziet Guyana een mogelijkheid om daar munt uit te slaan. Het buurland heeft aan FFF vijftig duizend hectare grond toegewezen voor het opzetten van een oliepalmproject.
Minister Algoe lichtte bij de ceremonie toe dat van de 2.000 hectares, 500 bestemd zal zijn voor biomassaproductie en onderzoek van andere varianten van kokos en ‘obe’. Op dit moment zijn er 16.000 zaden uitgezaaid. Over twee jaren zijn de vruchten rijp voor verwerking legt Algoe uit. In 2019 zullen volgens de bewindsman de eerste vruchten geoogst worden. Volgens Kalloe zijn alle projecten in dit land gedoemd te mislukken, ‘omdat alle politici in het land hopeloos corrupt zijn’. Zo wordt alle vis voor de kust van Suriname gratis weggegeven voor een ‘tjoekoe’.
“Sinds 1975 is alles in dit land compleet kapotgemaakt. Nu gooit Bouterse het land compleet in de uitverkoop”, aldus Kalloe. Volgens de ondernemer hadden de regeerders in 2004 geen flauw idee wat dit project inhield. Hij verwacht daarom ook geen veranderingen onder NDP- en Nieuw Front-regeringen.
FR
| dagblad suriname | Door: Redactie