REGERINGEN SURINAME EN INDIA PRATEN NIET MEER OVER PALMOLIEDEAL FFF
| unitednews.sr | Door:
Suriname en India praten niet (meer) op regeringsniveau over de palmoliedeal met FFF. De discussie is verplaatst naar het bedrijfsleven en wel via het parastataal investeringsbedrijf Investsur.
Aanvankelijk was het de bedoeling om tijdens het staatsbezoek van Ram Nath Kovind, de president van India, te komen tot een nieuw contract met FFF, maar dit vraagstuk was op geen enkel moment een heet hangijzer tijdens het bezoek van de Indiase delegatie.
Dat India niet blij is met de stremming die FFF ondervindt om in Suriname een palmolie-industrie op te zetten is geen geheim in de politieke wandelgangen, maar Suriname stelt toch enkele harde
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
eisen om haar eigen belangen veilig te stellen. FFF wil beschikking over 40.000 hectare grond voor de bedrijfsactiviteiten en Suriname is niet bereid het gigantisch stuk land onvoorwaardelijk af te staan. In het vorig contract met FFF waren de afspraken vaag over de Surinaamse inbreng.
Op het hoogste regeringsniveau zal deze zaak niet meer aan de orde komen. “Het is een Foreign Direct Investment, een private connectie tussen twee bedrijven die interesse hebben.
Ik denk dat de partners nu in de afrondende fase zijn en dat zal dus worden meegenomen op heel korte termijn. Maar dit is dus niet een overheidsinitiatief vanuit
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
de Indiase zijde, maar een privaten initiatief”, benadrukt minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa)
FFF probeert al langer dan vijf jaren een palmoliefabriek in Suriname op te zetten, maar de onderhandelingen met de regeringsautoriteiten verlopen stroef. Met de investering gaat ongeveer USD 250 miljoen gemoeid. Enkele jaren terug werd een contract getekend tussen FFF en Investment and Development Corporation Suriname (IDCS); een nieuw parastataal bedrijf om investeringen aan te trekken. De regering stak daar echter een stokje voor en trok de intentieverklaring in omdat het Surinaams belang onvoldoende beschermd was. Intussen bestaat IDCS er ook niet meer en heeft plaats moeten maken voor INVESTSUR.
UNITEDNEWS
| unitednews.sr | Door: