• zondag 29 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Regering werkt aan hiaten in Mutual Evaluation Report (MER)

| snc.com | Door: Redactie

Om te voorkomen dat de Surinaamse economie helemaal ontsloten wordt door Financial Action Task Force (FATF), is de regering hard aan het werken aan de hiaten in het Mutual Evaluation Report (MER) van ons land.

Er worden daarom door de Anti-Money Laundering Steering Council geregeld vergaderingen gehouden met de verschillende actoren en de president. Suriname heeft in november 2022 een grote stap voorwaarts gezet door de Wet ter voorkoming en bestrijding van Money Laundering en Terrorismefinanciering (WMTF) aan te nemen.

Het is een nationale inspanning om onder andere het Surinaams financieel systeem transparant te houden en robuust te maken, zodat illegale pogingen om hierin

te interveniëren uitgesloten kunnen worden. Coördinator Roy Baidjnath Panday, van de Project Implementation Unit (PIU) zei eerder in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname dat met het aannemen van de wet en het in werking treden ervan, een aantal tekortkomingen inmiddels zijn aangepakt.

Begin van het jaar heeft ons land een lage score gekregen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) en heeft ons land van de 40 actiepunten slechts een volledig af. De Nationale Anti-Money Laundering Commissie (NAMLAC), de Project Implementation Unit (PIU) hebben zich zo intensief ingezet om te werken aan de actiepunten.

Aan president Santokhi is er gerapporteerd

wat de huidige stand van zaken zijn en welke actiepunten er ondernomen zullen moeten worden in de maand augustus. Suriname doet er alles aan om invulling te geven aan actiepunten c.q. aanbevelingen om te voorkomen door de overkoepelende Financial Action Task Force (FATF) geblacklist te worden, verzekerd de regering in haar berichtgeving.

Ons land moet uiterlijk voor november haar rapport opnieuw indienen, zodat wij weer beoordeeld kunnen worden. Suriname wordt door internationale compliance instellingen zoals FATF gezien als een ‘medium-high risk’ land op het gebied van witwassen.

In 2015 liep Suriname reeds het gevaar geblacklist te worden, toen was Jennifer van Dijk Silos minister van Justitie en politie. Er zijn toen stappen ondernomen zoals het oprichten van een Gaming Board voor de casino’s en kansspelen. In 2017 is ook de Anti-corruptiewet aangenomen, waarvan de internationale gemeenschap eist dat je deze wetgevingen hebt en naleeft.

Witwaspraktijken is een uitdaging waar vele landen mee zitten. In Nederland hebben banken enkele jaren geleden hoge boetes gekregen. Als Suriname werkelijk ‘geblacklist’ wordt zal dit impact hebben op onze economie en zal ons land heel moeilijk zaken kunnen doen met andere landen, omdat wij niet voldoen aan internationale financiële richtlijnen, om witwassen en fraude te voorkomen.

KEYNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie