• zondag 19 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

REGERING STOPT DEAL MET HPSG

| united news | Door: Redactie

De overeenkomst tussen Suriname en het Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG) is van de baan. Dat heeft de regering gisteren bekendgemaakt. Volgens haar is gebleken dat door HPSG een “onjuiste voorstelling van zaken is gegeven”.

Daarnaast is het Deense bedrijf “elementaire verplichtingen uit de overeenkomst niet nagekomen en kan deze ook niet nakomen”. Op grond hiervan heeft de regering de overeenkomst nietig verklaard, en wordt het traject ingezet om de dal formeel te beëindigen. De verdere afwikkeling zal door de advocaat van Suriname ter hand worden genomen. In maart 2021 is tussen Suriname en HPSG een overeenkomst getekend waarbij

het bedrijf zich verplichtte om een waterstofcentrale te financieren en te bouwen. Na realisatie hiervan zou Suriname van deze centrale 100 MW groene energie afnemen.

Er was vanaf de overeenkomst in april vorig jaar werd bekendgemaakt, wantrouwen en scepsis rondom deze overeenkomst. Pijnpunt was vooral dat een staatsgarantie was gegeven voor de afname van de energie voor 25 jaar. Dat kwam neer op een bedrag van 2,4 miljard US dollar. “Daar gaan de mensen gewoon mee shoppen en dat heb jij gefaciliteerd”, zei Gregory Rusland van coalitiepartij NPS. In het parlement hield Rusland een pleidooi om de overeenkomst tegen het licht

te houden. Hij benadrukte dat de afspraken om stroom tegen een nu reeds afgesproken prijs af te nemen in de toekomst zeer nadelig voor Suriname zou kunnen blijken te zijn.

Het Deense Danwatch publiceerde vorig jaar een serie artikelen waarin dubieuze zaken van de Deense oprichters van het bedrijf werden belicht. De artikelen lieten geen spaan heel van HPSG. Zo zouden Benny Falk en Jesper Nielsen een spoor van failliete bedrijven achter zich hebben en HPSG zou via een kronkelnetwerk in Griekenland zijn geregistreerd.

Geen van de betrokkenen heeft enige affiniteit met waterstof. Ondanks de alarmerende berichten in de Deense pers persisteerden regeringsleden dat er niets aan de hand was en dat HPSG reeds begonnen was met het treffen van voorbereiding te plantage Breedevoort waar het bedrijf zou worden neergezet. Er waren reeds bepaalde vergunningen aangevraagd, zei president Santokhi. 

Nu trekt de regering zelf de stekker uit de deal omdat ze tot het inzicht schijn t te zijn gekomen bij de neus te zijn genomen door de zogenaamde investeerders.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie