REGERING OVERWEEGT TEMIDDEN VAN ECONOMISCHE CRISIS VERHOGING VAN DE BELASTINGGRENS
| united news | Door: Redactie
De regering overweegt om de belastingvrije grens van SRD 7500 te verhogen. Met deze maatregel wil de regering ook zorgen voor meer koopkrachtversterking van burgers.
Dat heeft president Chandrikapersad Santokhi maandag gezegd in een toespraak ter gelegenheid van de viering van de Dag van de Arbeid. Het land gaat momenteel gebukt onder de gevolgen van een ernstige economische crisis. Mede als gevolg van kostenverhogende maatregelen van de overheid als onderdeel van haar structureel aanpassingsprogramma kunnen veel burgers het hoofd nog nauwelijks boven water houden.
In zijn toespraak stond de president stil bij het streven van de regering naar een rechtvaardige samenleving en
“De economische problemen waarmee wij als land worden geconfronteerd en daarenboven de invloed en impact van de wereldwijde economische crisis, die niet aan ons voorbij gaat, hebben helaas gevolgen voor iedere burger in ons geliefd land. De negatieve effecten uiten zich onder andere in werkloosheid en baanonzekerheid, maar tegelijkertijd ook in een tekort aan arbeidskrachten in bepaalde sectoren. Verder hebben burgers te maken met een afnemende koopkracht door enerzijds de negatieve koersontwikkeling en anderzijds noodzakelijke overheidsbezuinigingen”, aldus de president..
De regering is zich volgens de regeringsleider ervan bewust dat deze ongewenste negatieve effecten een voedingsbodem vormen voor een toename van armoede in het land waardoor de onzekerheid groeit bij vooral de beroepsbevolking. Deze uitdagingen en bedreigingen zijn een extra prikkel geweest voor de regering om te werken aan verbetering van de welvaart van werkenden met hun gezinnen. Het proces van herstel, en het pad naar groei, en duurzame ontwikkeling, loopt gestaag. De fundamenten zijn reeds gelegd en deze regering zal doorgaan op deze weg, zei Santokhi.
De president merkte op dat uit de verschillende hearings die hij onlangs heeft gehouden met alle lagen van de bevolking om te komen tot een nationale dialoog is gebleken hoe nijpend de situatie is voor onder andere loontrekkers met hun gezinnen. Met name de kosten van levensonderhoud en de achteruitgang in koopkracht staan hoog op de lijst van de zorgpunten. “Wij zullen middels dialoog,
in de verschillende overlegstructuren zoals de Sociaal Economische Raad, het Tripartiet Overleg, alsook in de verschillende ministeriële clusters meer aandacht aan deze zorgpunten besteden”, stelde president Santokhi.
Sociale dialoog met zowel de vakbeweging als werkgeversorganisaties bij het streven naar een rechtvaardige samenleving is en blijft een speerpunt van het beleid van deze regering. In overleg met de sociale partners zullen armoedebestrijding en leefbaarheidsverbetering in de komende maanden de hoogste prioriteit blijven genieten van de regering. In dit kader is er reeds een pakket van verlichtende maatregelen genomen.
Om specifieke maatregelen te nemen en programma’s te ontwikkelen gericht op duurzame bestrijding van armoede, heeft de regering per maart dit jaar de armoedegrens geactualiseerd op het niveau van SRD 5.428 voor een volwassene. Mede uitgaande van dit gegeven is het algemeen minimumloon per maart dit jaar met een percentage van 50 procent tot 75 procent opgetrokken, wat neerkomt op SRD 30 per uur.
Per 1 juli 2023 zal er een algemeen minimumloon van SRD 35 gelden per uur. De regering is zich, aldus de president, van bewust dat de hoogte van het minimumloon niet voldoende is om uit te komen maar dit is de hoogte die de economie nu kan dragen.
Om de koopkracht van loontrekkers te versterken is de omzetbelasting dit jaar afgeschaft en loontrekkers met een belastbaar inkomen onder de SRD 7.500 per maand zijn vrijgesteld van de loonbelasting.
Santokhi bracht verder naar voren dat het werkgelegenheidsbeleid zich in de komende periode zal richten op de verbetering van productiviteit, laborskillsontwikkeling en Surinames concurrentiepositie op internationale markten. Met het oog op de economische omstandigheden waarmee het land worstelt is er volgens hem geen ander keuze dan een participatiesamenleving te stimuleren waarbij van burgers zelfredzaamheid wordt verwacht. In dit verband heeft de regering middelen vrijgemaakt ter versterking van gemeenschapsprojecten waarbij kansarmen en risicojongeren de gelegenheid krijgen om een vak te leren om zelfvoorzienend te zijn.
Ten aanzien van het bevorderen van menswaardige omstandigheden op het werk begon de regering, in februari dit jaar met de implementatie van het derde Decent Work Country Program. Samen met technische assistentie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), nadat de twee eerdere programma’s succesvol zijn uitgevoerd. Dit Derde Decent Work Country Program is in recordtempo ontwikkeld en heeft gemaakt dat Suriname thans het enige land is in de regio met een derde programma.
Een belangrijk onderdeel van dit programma is bevordering van ondernemerschap alsook de productiviteit op de arbeidsmarkt. Dit zal leiden tot sterkere bedrijven in Suriname en meer werkgelegenheid, maar het zal ook zorgen voor betere beloning en voorzieningen voor werknemers en hun gezinnen. Hierbij wordt gestreefd naar het creëren van decent jobs, het stimuleren van investeringen en het bevorderen van innovatie.
Dit zal bijdragen aan economische groei en welvaart, zei de president. Ook richt het derde Decent Work Country Program zich op het beschermen van werknemersrechten. Hierbij wordt aandacht besteed aan zaken als het voorkomen van gedwongen arbeid en kinderarbeid, alsook arbeidsvoorwaarden, veiligheid, gezondheid en welzijn.
UNITEDNEWS
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| united news | Door: Redactie