• maandag 02 October 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Regering gaat interveniëren en druk op valutamarkt verminderen

| sun.sr | Door: Redactie

De regeringspersconferentie gisteravond op het kabinet van de president

Met een pakket aan interventiemaatregelen wil de regering de koersontwikkeling stabiliseren. De maatregelen zijn al geïdentificeerd door het Koersplatform, waarin ook zitting hebben het bedrijfsleven en andere organisaties. Dit maakte president Chandrikapersad Santokhi bekend op de gisteravond gehouden persconferentie van de regering. Men wil rust brengen op het koersenfront. Onder andere zal de regering maandelijks interveniëren op de valutamarkt met zeker US$ 30 miljoen.

Hiervan zal 10 tot 12 miljoen komen door de retentieregeling die gesloten is met exporteurs. Vanuit de cambio’s komt acht miljoen en de commerciële banken komen in met vijf

tot acht miljoen.

Importbeperking

Volgens de president wil de regering voor een korte periode importgoederen die niet strategisch zijn, beperken of de invoerrechten daarvan verhogen. Hierdoor zal de druk op de valutamarkt afnemen. Iets wat zeker zal plaatsvinden, is de aanpassing van de brandstofprijzen naar marktconforme tarieven. Op dit moment subsidieert de regering ruim SRD 419 miljoen per maand aan diesel en unleaded.

Een groot deel hiervan wordt gesmokkeld en/of gebruikt in de goudsector. Voor de goudsector komen er speciale tankplaatsen met marktconforme brandstofprijzen. Een paar van de te nemen maatregelen worden komende woensdag goedgekeurd in de regeringsraadsvergadering.

Afdrachten retentiemiddelen traag

De president gaf aan dat de afdracht van de retentiemiddelen, die 30% van de exportinkomsten bedragen, heel traag verloopt. “Hierin zal verandering komen met het pakket aan interventiemaatregelen. Het vertrouwen in onze munt en economie is afgenomen, waardoor er een vlucht is ontstaan naar vreemde valuta”, zei hij. Alle maatregelen die de regering zal treffen, zullen in afstemming met het IMF-programma plaatsvinden. “We gaan niet afwijken hiervan en we zullen continu in overleg zijn met het IMF. Met het IMF zijn we ook bezig het sociaal programma vast te stellen.”

Inkomstenverhoging

Aan de andere kant zijn de inkomstenverhogende maatregelen ook deel van het interventieplan van de regering. “Zo zal de Belastingdienst de top 100-bedrijven vragen hun afdrachten alsnog gauw te doen. De douane gaat effectiever moeten werken op de haven en erop toezien dat de juiste bedragen voor invoerrechten geïnd worden. De Wet Grondconversie wordt zo spoedig mogelijk afgerond in het parlement, wat ook geld zal opbrengen voor de staatskas. De Open Markt Operaties (OMO) van de regering worden geëvalueerd. De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het IMF gaan dit traject verder ontwikkelen. Er zijn enorm veel winsten gemaakt met de OMO, hoe gaat de fiscus hiermee om”, vroeg president Santokhi zich af.

Santokhi zei dat bij alle maatregelen het sociaal aspect ook goed geregeld gaat worden. De essentiële groepen moeten niet de dupe worden.

Zie videoreportage SUN WEB TV: 

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie