• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Reactie op VHP zoomconferentie over Interculturalisatie van de Surinaamse natie

Reactie op VHP zoomconferentie over Interculturalisatie van de Surinaamse natie

| snc.com | Door: Drs. S. Harinandan Singh

Op 12 december 2021 werd door de VHP Nederland en haar wetenschappelijk bureau in samenwerking met het Jagernath Lachmon Wetenschappelijke Instituut te Paramaribo een belangrijk zoomconference georganiseerd. Het thema was: Verkenningen van de contouren van de Surinaamse Natievorming; van de verbroederingspolitiek, eenheid in verscheidenheid, ook wel de Bromtji Djari ideologie. De slogan was: een stap in de richting van herijking en heroriëntatie. Ik mocht ook daar partij van zijn. Ondanks bij de start wat technische storingen met de digitale verbinding tussen de deelnemers van Nederland en Suriname kon de zoomsessie redelijk goed verlopen. 

De sprekers/inleiders/discussanten waren:  Zijne Excellentie President Chandrikapersad Santokhi,

Prof.dr. J. Menke (SU), Mr. K. Ramdhan (NL), Dr. T. Polime (NL), Dr. H. Ramsoedh (NL), Prof.dr. C. Choennie (NL), Dr. J. Egger (SU), Dhr. R. Artist MSc. (SU), Dr. H.C. M. Hassankhan (SU) en  Mw. Drs. A. Del en Castilho (SU).

Leerrijk om te delen

Ik vond deze zoom conference heel leerrijk en important. Waarom? Omdat dit onderwerp nooit eerder in een brede wetenschappelijke context werd geplaatst als nu. Vanwege de veelheid van de informatie lukte het mij niet om alles goed vast te leggen. Ik heb de organisatoren aanbevolen om de samengebrachte kennis schriftelijk vast te leggen ter bestudering en

verdieping. Dat volgt nog. 

Voorts heb ik de organisatoren op het hart gedrukt om een vervolgsessie aan te wijden speciaal gericht op de samenstelling van een meerjarenplan ter INTERCULTURALISATIE VAN DE MULTICULTURELE NATIE VAN SURIAME. Wat mij zeer aansprak was de eensluidendheid tussen de sprekers om anno 2022 doelgericht te komen tot het systematisch bevorderen van deze ideologie op de werkvloer binnen allerlei maatschappelijke sectoren. Het mag niet vrijblijvend en de civiel society zal het zelf moeten trekken.

Want tot nu toe sprak men over de verbroederingideologie, die eigenlijk vaak op politiek niveau is blijven steken. De oproep van de mede organisator Dr. Ashwin Ramcharan bij zijn slotwoord, om overheidswege minstens net zoveel aandacht aan dit maatschappelijke vraagstuk te besteden als bij haar inspanningen om geld via het IMF te verkrijgen ondersteun ik van harte. Dat verdient veel lof.

Enkele speerpunten

In deze column beperk ik mij tot een aantal zaken, dat mij zeer aantrok om ze nu met u te delen.

  • In zijn videoboodschap benadrukte de president het eminente belang van ‘de verbroedringspolitiek’ sinds de vijftiger jaren van de vorige eeuw. De VHP als één der voortrekkers heeft in haar sociaalpolitiek beleid deze ideologie consequent nagestreefd. En dat wil deze VHP voorzitter als president zoveel mogelijk ook nastreven. Hij memoreerde aan de hedendaagse spanningen, die mede toe te schrijven zijn aan de verslapping van de verbroederingspolitiek. Hij vroeg zich af “hoe nu verder”? Tegelijk merkte hij op dat het hierbij gaat om een evolutionair proces, dat veel voeten in de aarde heeft. Desalniettemin wil hij zich blijven inzetten om het karretje van de verbroederingsideologie te trekken. 
  • De strafrecht advocaat. Mr. K. Ramdhan, benoemde op zijn beurt zaken die de multiculturaliteit in de wielen rijden. De verantwoordelijke overheid dient in het licht van de verbroedringspolitiek daar voldoende op in te spelen meende hij. Het idee van Bromki djari mag niet zomaar op de klippen lopen. Hij vroeg  daar structureel aandacht voor.
  • Prof.dr. J. Menke legde de vinders op de zere plek door te wijzen op de realiteit van ‘non-assimilatie en assimilatie’ problematiek, die zich in Suriname telkens bij de gedachte van de natievorming een belangrijke rol spelen. Ik koppel daaraan de historische exodus rond  de onafhankelijkheid van Suriname, waarbij een groot deel van de Surinaamse bevolking voorgoed het geboorteland achterliet. Of schoon er door de maatschappijvisie van ‘eenheid in verscheidenheid’ door wijlen filosoof Mr. Dr J H Adhin de verbroederings politiek enigszins aanvaardbaar werd gemaakt, kwam de gedachte van Bromki Djari in de loop der jaren toch wel onder druk te staan. 
  • De sprekers Dr. H.C. M. Hassankhan  en  Mw. Drs. A. Del en Castilho hamerden op een multidisciplinaire aanpak van het onderhavige maatschappelijke vraagstuk. Beiden noemden vooral het onderwijs en educatie als dé centrale aangrijpingspunten voor de realisatie van het Interculturalisatie proces in de multi-etnische natie van Suriname.

Enfin. Ik ben niet compleet in mijn weergave van de zoomconferentie geweest, maar hoop dat er een goed verslag van volgt en dat zeker op internet voor breder lezerspubliek bereikbaar wordt gemaakt. Het is een collegium doctum voor allen die willen werken aan de het multi culturalisatieproces van de Surinaamse natie. Zelf draag ik een warm hart toe aan de juiste educatieve inspanningen ter beïnvloeding van vooral de jeugd in dit kader. 

Drs. Shardhanand Harinandan Singh (veranderkundige psycholoog en oud voorzitter VHP-SN).

Voor commentaar: singhs@hetnet.nl. nl  
 

| snc.com | Door: Drs. S. Harinandan Singh