• zaterdag 20 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Reactie op artikel ICJ: ‘Eerlijke en snelle beroepsprocedure Bouterse zonder vertraging’

| snc.com | Door: Redactie

Het is interessant te zien dat een internationaal opererende organisatie van juristen zich uitlaat over het verloop van de rechtszaak van de Surinaamse oud-president Desi Bouterse. Het geeft aan dat, hoewel Suriname een klein en niet echt bekend land is, deze zaak toch bijzonder is. Bijzonder vanwege de lange tijdsduur van de zaak, maar ook het verloop van de procedure is bijzonder te noemen.

Al is het maar om het feit dat het proces nog steeds op de Surinaamse rechtbankrol staat, terwijl vele critici de afgelopen jaren zeker zeiden te weten dat een veroordeling van Bouterse nooit zou plaatsvinden. Het is

inmiddels duidelijk dat dat een vergissing was. De zaak duurt lang, dat klopt, maar het mag nu duidelijk zijn dat de Surinaamse krijgsraad onder leiding van mevrouw Valstein-Montnor niet met zich laat sollen en in haar eigen tempo doorgaat. 

Maar blijkbaar gaat het de International Commission of Jurists (ICJ) ook nu weer niet snel genoeg. Net als in mei 2012, toen de ICJ zelf een speciale missie naar Suriname organiseerde om het 8 decemberproces intensiever te gaan volgen. Op zich is het natuurlijk prima dat deze gerenommeerde organisatie zich bezig houdt met zaak Bouterse. Aan de andere kant komt het ook

bevoogdend over richting de rechters die de krijgsraad vormen. Het is makkelijk praten om van een afstand dit soort uitspraken te doen, zonder rekening te houden met omstandigheden in Suriname.

Ook over het niet gevangen nemen van Bouterse hebben de internationale juristen een mening. Vanuit hun kijk op de zaak is het te begrijpen dat ze aandringen op een arrestatie en gevangenneming. Ook onder delen van de Surinaamse samenleving heerst verbazing over het uitblijven van die gevangenneming. Aan de andere kant is er ook begrip omdat het vastzetten van Bouterse mogelijk tot veel onrust in de samenleving zal leiden. 
Kortom, het is maar hoe je er naar kijkt. Vast staat dat Suriname nog steeds een land is met een rechterlijke macht die naar behoren functioneert. 

WIE EN WAT IS DE ICJ?

De International Commission of Jurists is een internationale niet-gouvernementele organisatie op het gebied van mensenrechten. Het is een permanente groep van 60 vooraanstaande juristen - waaronder senior rechters, advocaten en academici - die werken aan de ontwikkeling van nationale en internationale mensenrechtennormen door middel van de wet. 

WAT DOET EN WIL DE ICJ?

  • De ICJ werkt samen met regeringen die zich inzetten voor het verbeteren van hun prestaties op het gebied van mensenrechten;
  • De ICJ zoekt naar effectief evenwicht tussen diplomatie, opbouwende kritiek, capaciteitsopbouw en indien nodig 'naming and shaming';

Reactie op oorspronkelijk bericht: CJ: ‘Eerlijke en snelle beroepsprocedure Bouterse zonder vertraging'

 

| snc.com | Door: Redactie