• maandag 30 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi: “Multilaterale samenwerking essentieel voor het aanpakken van mondiale uitdagingen”

| cds | Door: Redactie

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft president Chandrikapersad Santokhi van Suriname krachtige uitspraken gedaan over de noodzaak van multilaterale samenwerking om mondiale uitdagingen aan te pakken. In zijn toespraak benadrukte hij het belang van internationale solidariteit bij het streven naar duurzame ontwikkeling, klimaatactie en het creëren van een rechtvaardige wereldorde. In een breedvoerig vraaggesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) heeft het staatshoofd aangegeven dat conflicten en oorlogen over de hele wereld nog steeds voor onzekerheid zorgen en dat deze onrust vraagt om een gezamenlijke aanpak.

“We hebben multilaterale samenwerking nodig, want geen enkel land kan deze

uitdagingen alleen het hoofd bieden”, stelde hij. Hij riep op tot versterking van de internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties, om snel en effectief te reageren op crises. Klimaatverandering was een belangrijk thema in de toespraak van het Surinaamse staatshoofd. Hij benadrukte de unieke positie van Suriname als een van de weinige carbon-negatieve landen ter wereld en uitte zijn bezorgdheid over de gevolgen van de klimaatverandering, ook voor landen die hun milieuverplichtingen serieus nemen. “Suriname draagt meer bij aan de oplossing dan aan het probleem, maar we lijden evengoed onder de gevolgen van klimaatverandering.”

Hij riep de internationale gemeenschap op om

meer rechtvaardige klimaatacties te ondernemen en eerlijke toegang te geven tot klimaatfinanciering. Volgens de regeringsleider moeten landen die zich houden aan internationale milieuverdragen niet worden gestraft door de nalatigheid van anderen. Hij merkte in het vraaggesprek op dat het vereenvoudigen van de procedures om toegang te krijgen tot klimaatfinanciering zo snel mogelijk moet gebeuren. President Santokhi gaf aan dat internationale instellingen hervormd moeten worden om deze beter af te stemmen op de uitdagingen van de 21ste eeuw. “Multilaterale samenwerking is de enige manier om conflicten, ongelijkheid en klimaatrampen te bestrijden. Wij moeten samen de koers bepalen naar een toekomst waarin niemand achterblijft.”

Het staatshoofd liet ook zijn licht schijnen op de impact van digitalisering op de samenleving, vooral in de context van onderwijs en gezondheidszorg. President Santokhi is voorstander van digitale inclusie, vooral voor achtergestelde bevolkingsgroepen en afgelegen gebieden. “We moeten de digitale kloof dichten en ervoor zorgen dat iedereen profiteert van de technologische vooruitgang.” De president noemde digitale platforms voor onderwijs en telemedicine als belangrijke oplossingen om essentiële diensten toegankelijker te maken, met name voor gemeenschappen in het binnenland van Suriname. Deze technologieën moeten volgens hem breed beschikbaar worden gesteld door internationale samenwerking. Telemedicine is het verlenen van medische zorg op afstand via digitale technologie, zoals videobellen. Het stelt patiënten in staat om diagnoses te krijgen en behandelingen te bespreken zonder een kliniek te bezoeken, wat vooral handig is voor mensen in afgelegen gebieden of met mobiliteitsproblemen.

| cds | Door: Redactie