• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi merkt tijdens CARICOM-Saoedi-Arabië top veel Saoedische interesse voor Suriname 

| dagblad suriname | Door: Redactie

President Chandrikapersad Santokhi is zaterdagavond 18 november, met een delegatie. waaronder minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, teruggekeerd uit Riyadh, Saoedi-Arabië waar op 16 november de eerste CARICOM-Saudi-Arabië Top werd gehouden. Regeringsleiders van alle CARICOM-lidstaten waren gast van de kroonprins van Saoedi-Arabië, zo laat de Communicatie Dienst Suriname weten in een persbericht. 

Een van de zaken waarvoor Saoedische interesse is, is ‘groene ontwikkeling’. Het land heeft hiervoor 2.5 miljard Amerikaanse dollar beschikbaar gesteld om de regio te ondersteunen. Ook Suriname zal van dit fonds gebruik kunnen maken om het milieu verder te beschermen en de effecten

van klimaatverandering aan te pakken.

De band tussen Suriname en Saoedi-Arabië is in de laatste jaren hechter geworden. President Santokhi: “Suriname staat niet alleen in de wereld. Wij moeten samenwerken met andere landen en verder een serieuze partner zijn voor de wereld. We werken aan de uitbreiding van de samenwerking tussen de twee landen. Wat lang geleden is begonnen op basis van people-to-people en religie, zal nu op zakelijk gebied en andere beleidsgebieden verder ontwikkeld worden.” 

Hij heeft verschillende gesprekken gevoerd, waaronder een gesprek met de CEO van het Saudi Fund for Development, Sultan Abdulrahman Al-Marshad. Gesproken werd over Saoedische ondersteuning bij

het uitvoeren van projecten voor woningbouw, infrastructuur, agri-business en voedselzekerheid en duurzaam bosbeheer. De CEO is uitgenodigd voor een bezoek aan Suriname om zich te oriënteren en verdere mogelijkheden te bespreken.

Waterexport

Daarnaast zijn ook mogelijkheden aan de orde geweest voor waterexport door Suriname en  gemakkelijkere connecties voor Surinamers die Mekka willen bezoeken voor Hadj. Verder zullen studiebeurzen voor Surinamers beschikbaar worden gesteld. 

Diplomatieke missies

President Santokhi heeft veel interesse voor Suriname opgemerkt, met name in de Surinaamse carbon credits. Binnenkort zal de president de geloofsbrieven ontvangen van de niet-residerende Saudische ambassadeur. Er is intussen gesproken over de vestiging van een diplomatieke missie in Suriname. De mogelijkheid voor het opzetten van een diplomatieke missie in Riyadh wordt van Surinaamse zijde eveneens overwogen.

| dagblad suriname | Door: Redactie