PORT OF ROTTERDAM MAG PORT OF NICKERIE ONTWERPEN
| united news | Door: Redactie
Foto: Een artistieke impressie van de Port of Nickerie
De Port of Rotterdam is aangetrokken om de nieuwe diepwaterhaven nabij Nickerie te ontwerpen en een projectplan schrijven voor de uitvoering. Dit hebben de initiatiefnemers NV Havenbeheer Suriname en de Phoenix Development Company bekengemaakt. In het zeer ambitieuze project moet zo’n 5,4 miljard euro gepompt worden.
De Port of Nickerie moet een ‘groene’ diepwaterhaven worden gericht op de toekomstige olie- en gasindustrie. Voor de Surinaamse kust zijn immers flinke olie- en gasvoorraden gevonden. Of die ook geëxploiteerd gaan worden, is nog altijd onzeker. Oliemaatschappij TotalEnergies zal daar pas op zijn vroegst over volgend jaar
De Surinaamse overheid heeft voor de nieuwe haven 1.500 hectare grond beschikbaar gesteld. De haven is onderdeel van een groter plan om een economische hub te creëren in Nickerie, ook met het oog op de toekomstige olie- en gaswinning.
In november vorig jaar vond het startsein plaats voor de ontwikkeling van de Port of Nickerie, zoals het miljardenproject gaat heten, maar daarbij werd alleen een website in gebruik genomen. Voor de rest
De reden dat Port of Rotterdam is aangetrokken voor de ontwerpfase, heeft volgens Vidjai Doerga, vertegenwoordiger van het Amerikaanse PDC, te maken met de omvang van het project en de ervaring die de Rotterdammers hebben. Hij laat doorschemeren dat het project geleidelijk aan wordt opgestart.
“Het zal niet de grootschalige constructie zijn waar iedereen aan denkt. Dat gebeurt later. We beginnen met exploitatie van de bestaande tweehonderd meter lange kade. Waarom zou je geen infrastructuur gebruiken die daar al bestaat? Daar gaan we onder meer de containerverwerking op gang brengen en de afhandeling van zwaar materieel die nodig is voor het gebied en voor de verdere ontwikkeling van de haven.” Daarnaast wordt de bestaande haven gemoderniseerd, een nieuw diepwaterhaven aangelegd en de productie van LNG ter hand genomen. Als alles volgens planning verloopt, zal de haven al in 2025 operationeel zijn.
Veel mensen in Suriname kijken echter met veel argwaan aan tegen het project en de ambitieuze plannen van Doerga. PDC is nauwelijks bekend en heeft ook geen enkele ervaring met de bouw van havens. Bovendien is het onduidelijk waar het bedrijf de miljarden vandaan gaat halen die het bedrijf zegt te moeten investeren. Ook Doerga laat zich daar niet over uit.
UNITEDNEWS
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| united news | Door: Redactie