PORT OF NICKERIE WAS GEDOEMD TE MISLUKKEN
| united news | Door: Redactie
Foto: Een impressie van de Port of Nickerie | Auteur: Armand Snijders.
Dat de aanleg van de Port of Nickerie gedoemd was te mislukken, stond bij de aankondiging drie jaar eigenlijk al vast.
Door de sluwe praatjes van de vertegenwoordigers van Phoenix Development Holding Company (PDC), tuinde vrijwel iedereen er echter in. PDC is echter een lege huls, die niets noemenswaardigs heeft gepresteerd, laat staan iets van betekenis heeft gebouwd. Een samenvatting hoe Suriname wéér in de luren werd gelegd.
Wie bij PDC probeert aan informatie te komen over de enorme investeringen die ze zeiden te gaan doen, stuit vooral op blinde muren
Via de website www.portofnickerie.com een mailtje sturen naar Houston levert na
Maar na een maand komt er nog niets, waarna opnieuw een mailtje die kant opgaat. Wie schetst onze verbazing dat als er uiteindelijk een reactie komt, deze niet van PDC afkomstig is maar van de NV Havenbeheer, de Surinaamse partner in het Port of Nickerie-project. In eerste instantie reageert Reza Karg namens de staatsonderneming. Hij verbergt zich vooral achter algemeenheden: “Als het nationale havenbedrijf van Suriname zetten wij ons actief in voor de groei en ontwikkeling van de logistieke en maritieme transportsector.”
“De ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie, zoals aangegeven door Staatsolie en partijen, waaronder Total Energies, APA, Petronas, Exxon en Chevron, bieden aanzienlijke mogelijkheden voor economische groei in Suriname. Door in te spelen op de mogelijkheden die de nieuwe wereldeconomieën, en thans dus ook Suriname krijgt, werken wij proactief aan het versterken van Suriname’s toekomst. Dit betekent dat er een aanzienlijk potentieel voor de verdere ontwikkeling van de havens in Paramaribo, Nickerie, Apoera alsook andere havens wordt gecreëerd.”
Ook ten aanzien van de rol van de Port of Rotterdam, het havenbedrijf van de Nederlandse Maasstad, beperkt hij zich tot de hoofdlijnen, zonder toe te geven dat die vorig jaar de handen van de Port of Nickerie hebben afgetrokken. Hij vervolgt: “De ontwikkeling van een haven is een doorlopend en evoluerend proces waarbij continu rekening moet worden gehouden met milieu en sociale overwegingen, economische kansen en toekomstige uitbreidingen.”
“Dit proces vraagt om zorgvuldige planning en samenwerking tussen de private sector, de publieke sector, en lokale gemeenschappen. Gezien de huidige en aankomende onderhandelingsrondes geven wij er de voorkeur aan om zoveel als mogelijk buiten de publieke en politieke arena’s te opereren. Dit biedt een ongespannen sfeer voor klanten, partners en investeerders zodat de onderhandelingen in alle rust kunnen plaatsvinden. In het belang hiervan, rekenen wij op uw begrip hiervoor.”
Als hem aanvullende vragen worden gesteld, verwijst Karg naar directeur Andreas Talea, die samen met Teter de plannen voor de Port of Nickerie drie jaar geleden wereldkundig maakte. Die reageert echter na lang aandringen in vrijwel dezelfde algemeenheden en bewoordingen als Karg en geeft geen antwoord op specifieke vragen. Ook niet op de simpele vraag hoe het project er nu voor staat en wat er reeds is gebeurd.
Want volgend jaar zou al de eerste gasontvangstfaciliteit en LNG-exportinstallatie voor het Suriname-Guyana-bekken operationeel moeten zijn, zo beloofden PDC en Havenbeheer toen het startsein in november 2023 door president Chandrikapersad Santokhi werd gegeven. Talea rept daar nu met geen enkel woord meer over. Terwijl PDC daar minimaal 2,2 miljard US dollar in zou investeren, een bedrag dat uiteindelijk zou kunnen oplopen tot ruim vijf miljard US dollar.
PDC heeft echter helemaal geen kapitaal; waarschijnlijk hoopten ze dat wel bij elkaar te kunnen krijgen, maar omdat er concreet nog niets was uitgewerkt en vastgelegd, voelden potentiële investeerders er weinig voor om in het project te stappen.
Talea zei twee jaar geleden dat toen zestig miljoen US dollar beschikbaar was, dus een schijntje van wat daadwerkelijk nodig was. De plannen omvatten een ‘efficiënt logistiek centrum voor lokale en internationale bedrijven om goederen en diensten te leveren aan de nearshore- en offshore-industrieën in het Suriname-Guyana Basin. Daarnaast zou ook de noodzakelijke infrastructuur worden gecreëerd voor de verdere duurzame ontwikkeling van handel, landbouw-, productie- en toerisme industrieën.
De initiële projectie werd geraamd op ruim twee miljard US dollar en omvat de funderingen van de diepwaterhaven, die de grootste schepen ter wereld zou moeten kunnen ontvangen en op termijn zou uitgroeien tot een havenplatform en economische zone. Een aardgaspijpleiding, een aardgascentrale, LNG-liquefaction- en exportfaciliteiten en de bijbehorende civiele werken en infrastructuur zouden allemaal in de oorspronkelijke plannen worden opgenomen. Ook moest de haven als landingsplaats dienen voor pijpleidingen uit zee, vooral van gas.
Het bleek dus allemaal te mooi om waar te zijn. En omdat Talea niet kan of wil zeggen hoe het met al deze plannen staat, probeerde de redactie toch maar weer iemand van het Amerikaanse PDC aan het praten te krijgen. Bij het lokale kantoor aan H.D. Benjaminstraat 61 in Paramaribo treffen we echter niemand aan en via de bedrijfswebsite https://www.phoenix-develop.com/ worden we ook niet veel wijzer.
Er staat veel informatie op over wie er allemaal betrokken zijn bij PDC: schijnbaar zwaargewichten in het bedrijfsleven, maar wat hun relatie tot PDC is, blijft vaag. Het vermoeden bestaat zelfs dat ze nog nooit op het kantooradres in Houston zijn geweest. Ook nu valt op dat er geen enkel emailadres of telefoonnummer is vermeld, waar vragen kunnen worden gesteld.
Geconcludeerd kan worden dat de Port of Nickerie kan worden bijgeschreven bij de mislukte projecten van deze regering. Grootste vraag is nu wat er met de concessie van vijftienhonderd hectare zal gebeuren die de regering van Havenbeheer en PDC heeft gegeven om de haven aan te leggen. Ook op die vraag weigerde Talea in te gaan.
ANALYSE
| united news | Door: Redactie