• woensdag 01 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Persbericht Kenniskring: Diasporabeleid in de spotlight: Lezing met paneldiscussie over diasporabeleid in Suriname

| snc.com | Door: Redactie

De Studierichting Geschiedenis van de Faculteit der Humaniora van de AdeKUS organiseert in samenwerking met Kenniskring Suriname en het NAS op dinsdag 19 december een lezing met paneldiscussie over het diasporabeleid van Suriname. De inleiding wordt verzorgd door Professor Ruben Gowricharn met als titel Aanzet voor een te voeren diasporabeleid in Suriname.

Datum: dinsdag 19 december om 19.30 u
Plaats: Nationaal Archief Suriname (NAS)

De inloop begint om 19.00 u.

Na de inleiding wordt er een paneldiscussie gehouden met als panelleden Ruben Gowricharn, Professor Jack Menke, Maurits S. Hassankhan , Wim Bakker en Ranu Ramautar.

Er wordt voldoende ruimte geboden voor discussie tussen de

Panelleden, de inleider en het publiek.

Samenvatting van de lezing

Volgens de inleider heeft de relatie tussen diaspora en ontwikkeling zich spontaan ontwikkeld.

Emigranten die nog enige band onderhielden met hun voormalige thuisland maakten geld over en konden specifieke regio’s, etnische groepen en families op die manier ondersteunen. Dat bleek een aantrekkelijke bron te zijn voor overheden die dankzij deze overmakingen hun deviezenpositie konden versterken. De diaspora gemeenschappen bleken ook een bron te zijn van kennis, politieke invloed, militaire kracht en sociale waarden.

Sinds deze inzichten doorbraken in de internationale betrekkingen hebben de meeste landen een poging gedaan om de hulpbronnen in de diasporagemeenschappen

aan te boren. De resultaten zijn verdeeld. Sommige landen hebben zeer goede resultaten geboekt (India Bangladesh, Algerije, Turkije, Kaapverdië bijvoorbeeld) en weer andere zijn volstrekt hulpeloos in het voeren van een diasporabeleid.

Deze lezing heeft betrekking op de laatste categorie landen en heeft als centrale vraag: Aan welke randvoorwaarden moet een land voldoen wil zij de hulpbronnen in de diasporagemeenschap mobiliseren? Opgemerkt wordt dat de randvoorwaarden ook afhankelijk zijn van de politieke en culturele eenheid van de diasporagemeenschap.

Dat maakt elke diasporabeleid specifiek. De lezing met discussie is heel relevant voor de overheid, politici, wetenschappers, vakbeweging bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en het grotere publiek.

De toegang is gratis, maar van de deelnemers wordt een vrijwillige bijdrage verwacht.

Namens de organisatie,
Maurits S. Hassankhan | Opleidingscoördinator Masteropleiding geschiedenis


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie