• maandag 21 April 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

Paus Franciscus op 88-jarige leeftijd overleden

| waterkant | Door: Redactie

De Rooms-Katholieke Kerk is in rouw. Paus Franciscus, geestelijk leider van ruim een miljard katholieken wereldwijd, is op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn overlijden markeert het einde van een pontificaat dat werd gekenmerkt door nederigheid, hervormingsgezindheid en een onwrikbare inzet voor sociale rechtvaardigheid.

Het overlijden van de paus werd officieel bekendgemaakt door kardinaal Kevin Farrell, de Iers-Amerikaanse camerlengo die volgens traditie de leiding over de Heilige Stoel op zich neemt tijdens de periode tussen twee pausen.

“Vanmorgen om 07.35 uur is de bisschop van Rome, Franciscus, teruggekeerd naar het huis van de Vader,” aldus de verklaring van kardinaal Farrell. “Zijn leven stond volledig

in het teken van de dienst aan God en de Kerk.”

Laatste publieke optreden tijdens PasenHoewel zijn gezondheid de afgelopen maanden zichtbaar achteruitging, verraste de paus gisteren nog velen door zich te tonen op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek tijdens de traditionele paaszegen Urbi et Orbi.

In een rolstoel werd hij voorgereden, zichtbaar verzwakt maar vastbesloten om aanwezig te zijn. Bij zijn verschijning sprak hij het publiek toe met een heldere wens voor een zalig Pasen en bracht hij de zegen persoonlijk uit. De paasboodschap zelf werd door een kardinaal voorgelezen.

Eerder die ochtend was hij afwezig bij de paasmis op het Sint-Pietersplein.

Zijn taken werden daar grotendeels overgenomen door andere hooggeplaatste leden van het Vaticaan, waarmee al werd gespeculeerd over een verdere verslechtering van zijn toestand.

Einde van een tijdperkPaus Franciscus – geboren als Jorge Mario Bergoglio in Buenos Aires – trad in 2013 aan als de 266e paus van de Rooms-Katholieke Kerk en was de eerste paus uit Zuid-Amerika. Zijn pontificaat stond in het teken van eenvoud, barmhartigheid en bruggen bouwen tussen religies en bevolkingsgroepen. Hij werd geprezen om zijn sociale bewogenheid, maar kreeg ook kritiek van meer conservatieve kerkleden vanwege zijn progressieve standpunten.

Met zijn overlijden breekt voor de Kerk een periode van overgang aan, waarin het conclaaf zich zal voorbereiden op de keuze van een nieuwe paus. Voor miljoenen gelovigen over de hele wereld waaronder Suriname, blijft Franciscus een voorbeeld van nederigheid en moreel leiderschap in een tijd vol uitdagingen.

Het Vaticaan zal binnenkort nadere details bekendmaken over de uitvaartplechtigheden.

| waterkant | Door: Redactie