• donderdag 21 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Palu-voorzitter Jim Hok: ‘Santokhi niet gekomen om land te verbeteren’

| de ware tijd | Door: Redactie

“Ik durf te stellen dat de zittende president niet is gekomen, nooit is gekomen om het leven van de Surinamers te verbeteren, om ons land tot een beter land te maken dan wat hij is komen aantreffen. Wat dat betreft heeft hij de meeste van ons faliekant voor de gek kunnen houden.” Zo sprak Jim Hok, voorzitter van politieke partij Palu, donderdag tijdens een persconferentie in partijcentrum ‘Bun Dyari’.

Tekst Ivan Cairo / Beeld dWT archief

Om zijn bewering te staven, noemde hij als voorbeeld “het gedoe” om de statuten van Staatsolie te wijzigen, zodat de echtgenote van de president in de

raad van commissarissen kon worden benoemd. “Op allerlei bedrieglijke manieren is aan vrienden en familie, ook buitenlandse vrienden en familie, greep gegeven op bijvoorbeeld onze gronden.”

“Santokhi is niet gekomen om Suriname te dienen. Hij is gekomen om gediend te worden door Suriname”

De Palu-voorzitter voerde daarbij “het bedrog in Coronie” aan, waarbij onder aansturing van de president een Guyanese kokosexpert 1.250 hectare grond is gegeven met de toezegging voor nog eens vijfduizend hectare. “Te bedenken dat deze man in zijn eigen land nog geen 280 hectare kokos heeft en hij heeft vijftig mensen in dienst”, stelde Hok.

Rookgordijn

Dat de regering toestemming had

gegeven aan Mennonieten om zich in Suriname te vestigen, was volgens de politicus een rookgordijn en dekmantel om grote lappen grond in handen van vrienden te spelen. Ook de kwestie van Pan American Real Estate, waarbij de projectontwikkelaar ruim acht miljoen US dollar van de regering kreeg, is volgens Hok bewijs dat het de president niet om het land te doen is, maar om enkelingen te verrijken. In hetzelfde rijtje plaatste de Palu-topman de open markt operaties waarbij “gratis en voor niets” circa SRD 7 miljard is gegeven aan “toch al rijke vrienden”.

Ook het buitenlandbeleid werd op de korrel genomen. “Internationaal zijn wij eigenlijk tot apen gemaakt. Gewoon omdat een vriendje van de president zo nodig secretaris-generaal van de OAS moest worden. Alle standpunten die hij ten eigen voordeel en in het nadeel van Suriname heeft ingenomen werken door tot de dag van vandaag”, zei Hok doelende op het optreden van Bibis-minister Albert Ramdin.

Hij wees daarbij op de bekendmaking van de bewindsman dat Suriname een ambassade zou opzetten in Jeruzalem, maar ook op “behoorlijk betwistbare standpunten vanuit de Surinaamse visie” ten aanzien van Gaza en de oorlog tussen Rusland en Ukraïne. “Een kind van de lagere school kan begrijpen dat je wel je eigen belang kan nastreven, maar dat je niet een heel volk daarvoor belachelijk kan maken.”

Onderhandse oliedeals

Hok maakt zich zorgen over het beleid rond olie en gas. De voorzitter vreest dat ten aanzien van overeenkomsten met multinationals om olie in Blok 58 te produceren “onderhandse deals” zijn gesloten en nog steeds onder de tafel worden gehouden. Hij vindt dat de samenleving moet weten wat concreet met de oliemaatschappijen is afgesproken, naast hetgeen al in de productiedelingscontracten was vastgelegd.

De trackrecord van president Santokhi doet volgens hem weinig goeds vermoeden van wat met de multinationals is afgesproken. “Santokhi is niet gekomen om Suriname te dienen. Hij is gekomen om gediend te worden door Suriname.”

De politicus vreest daarom het ergste wat betreft de olieafspraken. Ook de “geheimzinnigheid van de directeur van Staatsolie” roept volgens de Palu-topman vragen op. Ervaringen in andere landen, met name ontwikkelingslanden, hebben volgens Hok uitgewezen dat olie als potentiële bron van rijkdom in de meeste gevallen “in een vloek eindigen”.

Oliemaatschappijen zijn in staat om de leiding van ontwikkelingslanden die overgevoelig is voor omkoping en corruptie, om te kopen en deals te sluiten die goed zijn voor de oliemaatschappijen en een flinterdunne top eliten in de ontwikkelingslanden. Dit heeft als gevolg dat de armoede in deze landen alleen maar groter wordt. De ontwikkelingslanden worden het slachtoffer van de olievloek, zei de partijvoorzitter.

Verkiezingen

Voortzetting van het huidige landsbestuur onder president Santokhi zal volgens Hok leiden tot verdere vernietiging van de Surinaamse samenleving. Er dient radicaal verandering te komen in de politieke leiding van het land. Het beleid dat niet goed is voor het land moet worden afgeremd.

Wat aldus Hok nodig is, is “een regering met het hart op de juiste plaatst, om de juiste keuzes te kunnen doen en met voldoende verstand van zaken om de Surinamers te verenigen rondom een toekomst”. Er dient een regering te komen die niet over het volk regeert, maar samen met de bevolking het land bestuurt.

Om een alternatief te bieden aan de kiezers zal Palu daarom deelnemen aan de verkiezingen van mei 2025. Het nieuwe bestuur heeft in het voorbije weekend mandaat van het partijcongres gekregen om zelfstandig de verkiezingen in te gaan of in samenwerking met andere partijen.

 

| de ware tijd | Door: Redactie