• vrijdag 01 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PALU | MINISTER VAN FINANCIËN ONTTREKT ZICH AAN EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID

| united news | Door: Redactie

Zo langzamerhand lijkt de leugen rondom de Open Markt Operaties ingehaald te worden door de waarheid.

De Palu is van mening dat de minister van Financiën Stanley Raghoebarsing veel te gemakkelijk zich onttrekt van de eigen verantwoordelijkheid. Want, terwijl hij de beschuldigende vinger wijst naar het IMF, kan hij wel degelijk ingrijpen in de veel te hoog uitbetaalde, bijna misdadig te noemen OMO-rente door deze deels terug te halen.

ONVERMOGEN

Volgens de Bankwet zijn er twee monetaire autoriteiten in Suriname die in constant overleg met elkaar het monetair beleid moeten bepalen. En die zijn de minister van Financiën en de Governor van de

CBvS.

Met zijn uitspraken in De Nationale Assemblee heeft de minister van Financiën de verantwoordelijkheid van de OMO ’s van zich weggeschoven. Ondertussen geeft hij toe dat “er dingen zijn gebeurd die niet hadden mogen gebeuren”. Hiermee geeft hij zichzelf een brevet van onvermogen.

RENTE TERUGHALEN

Want, als de Minister oneens is met de veel te hoog uitbetaalde OMO-rente, kan hij maatregelen doorvoeren door deze rentebetalingen van meer dan SRD4.5 miljard deels terug te halen. Hij kan dit doen door onder andere de rentebetalingen extra te belasten. Hij kan hiermee minimaal de helft van de uitbetaalde rente terughalen. Het roept vragen op als de

minister niet ingrijpt in de OMO ’s terwijl deze de samenleving inmiddels vreselijk veel schade heeft berokkend.

PRESIDENT MEDEVERANTWOORDELIJK

Ondertussen lopen de OMO ’s gewoon door ondanks de koersstabiliteit en verrijkt een kleine groep van mensen zich dagelijks. Opmerkelijk is dat de minister de verantwoordelijk toeschrijft aan het IMF terwijl vanaf het begin is aangeven door de President dat het om een Surinaams herstelprogramma gaat (?). Met de uitspraken en de conclusies van de Minister van Financiën in De Nationale Assemblee had de President zijn onvermogen moeten toegeven en zijn ontslag moeten indienen. De Governor en minister van Financiën handhaven op de positie terwijl de OMO ’s gewoon doorgaan betekent dat de President medeverantwoordelijk is voor het misdadig beleid van de CBvS.

WILLENS EN WETENS

De PALU die vanaf het begin kritiek heeft geleverd op de Open Markt Operaties (OMO ’s) blijkt ook met de uitspraken van de minister onnodig in de beklaagdenbank te zijn gezet. Met anderen, is bevestigd in de mening dat een kleine groep van mensen met deze misdadig te noemen maatregel willens en wetens is verrijkt. Het volk heeft daarvoor heel veel koopkracht ingeleverd door de laatste devaluaties. Nu geeft de minister toe dat de uitbetaalde rentes van SRD4.5 miljard ook nog op de schouders van het volk (lees de overheid) zal worden afgeschoven. Dit een absoluut dieptepunt van financieel beleid dat we hebben meegemaakt sinds onze onafhankelijkheid in 1975.

ONNODIGE DEVALUATIES

De grote bedragen die zijn uitgekeerd bevestigt ook het standpunt dat de doorgevoerde devaluaties überhaupt niet nodig waren. De uitgekeerde rentebedragen hadden anders ingezet kunnen worden en was de koers veel eerder gestabiliseerd. Ook konden met de US Dollar inkomsten van de overheid de Oppenheimer leningen gemakkelijk afbetaald worden. Met een ander beleid waarbij gebruik gemaakt was van dezelfde gelden zou zelfs de productie gestimuleerd kunnen worden en meer werkgelegenheid gecreëerd kunnen worden voor jongeren.

PERSBERICHT|PROGRESSIEVE ARBEIDERS EN LANDBOUWERS UNIE (PALU) SURINAME

 

| united news | Door: Redactie