• donderdag 26 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PALU: local content alleen met radicale aanpak

| abc-Suriname | Door: Redactie

INGEZONDEN

Sinds de PALU aandacht vroeg voor de geheime afspraken tussen Staatsolie en de buitenlandse oliebedrijven Total Energies en Apache, is de discussie losgebarsten. Maar de regering en onze eigen Staatsolie blijven weigeren om meer openheid te geven. In plaats daarvan wordt het begrip ‘Local Content’ als een holle belofte aan iedereen voorgehouden. We moeten ervan uitgaan dat het aan de volgende regering zal liggen om actie te ondernemen. De PALU geeft hieronder een aantal radicale beleidsprioriteiten aan en vraagt daarvoor voldoende ondersteuning van de kiezers bij de komende Algemene Verkiezingen van mei 2025.

Openbaarmaking van overeenkomsten

Het eerste dat de PALU

zal doen, is het openbaar maken van de Production Sharing Agreement (PSA). Verder operationele overeenkomsten en/of vrijwaringen voor aansprakelijkheid. Daar bovenop alle andere documenten die mogelijk zijn ondertekend tussen Staatsolie NV en de grote offshore operators in het kader van de offshore olie- en gasreserves in Blok 58. Deze documenten zullen beschikbaar worden gesteld aan De Nationale Assemblee en het publiek in het kader van volledige transparantie. Immers, de natuurlijke hulpbronnen behoren toe aan ons, het Surinaamse volk. Geen enkele regering heeft de bevoegdheid om de controle over welke hulpbron dan ook uit handen te geven. Het Surinaamse volk heeft
recht op inzicht in deze cruciale afspraken, die de toekomst van het land zullen bepalen.

Local Content in de Wet verankeren

PALU is van mening dat Local Content niet gewoon een mooie belofte moet blijven. Het moet in de wet worden verankerd. Het wettelijk afdwingen van Local Content via wetgeving heeft namelijk een directere en grotere impact heeft op de ontwikkeling van ons land en onze medeburgers dan de inkomsten die de overheid verwacht, zoals royalty’s en belastingen.

Overeenkomsten aanpassen

De PALU zal de overeenkomsten met de offshore partners laten aanpassen om ervoor te zorgen dat het de Surinaamse kust is waar de offshore-operaties zullen plaatsvinden. Dit zal leiden tot de snelle ontwikkeling van meerdere offshore-bases langs de kust, met als gevolg duizenden banen en zakelijke kansen voor lokale bedrijven. Zonder deze aanpassing gaat 98% van deze kansen naar Trinidad en Tobago of Guyana. De invoering van de Local Content Wet is hierbij de eerste stap, bijvoorbeeld met behulp van experts uit datzelfde Trinidad en Tobago, uit Noorwegen en zelfs Nigeria.

Training en werkgelegenheid voor onshore

De bedrijven die namens Total Energies/Apache de belangrijke werken op zee uitvoeren, de zgn. offshore majors, zullen zich volgens de PALU moeten verplichten tot het trainen en in dienst nemen van minimaal 300 Surinaamse mannen en vrouwen elke zes maanden. Dit zorgt ervoor dat onze mensen niet buitenspel worden gezet in deze cruciale industrie. Het gaat hierbij om trainingen voor instapbanen in de olie- en gasindustrie, zoals werk op de onshore bases, logistieke ondersteuning, en technische functies.

Gespecialiseerd trainingsinstituut voor offshore

Als Surinamers niet op het juiste niveau worden opgeleid zullen ze nooit toegang vinden tot serieuze banen in deze industrie. De PALU zal er daarom op toezien dat er zo snel mogelijk ook een gespecialiseerd trainingsinstituut, een zgn. BOSIET (Basic Offshore Safety Induction and Emergency Training) trainingsinstituut wordt opgezet op Surinaamse bodem, gefinancierd door eerder genoemde offshore majors. Jaarlijks zullen zij 300 plekken reserveren en financieren voor jonge Surinaamse mannen en vrouwen, zodat die de noodzakelijke veiligheids- en technische certificeringen kunnen behalen om te werken in de offshore-industrie.

Partnerschap tussen buitenlandse en Surinaamse bedrijven

Wat de PALU als een dwingende noodzaak ziet is dat zoals in andere olie- en gas producerende landen, buitenlandse aannemers verplicht worden om samen te werken met Surinaamse bedrijven in een partnerschap van 49%-51%. Dit zal een enorme impuls geven aan de economie en lokale bedrijven de kans geven om te profiteren van de groeiende industrie. Dit model is al ingevoerd in Guyana en Trinidad, en er is geen reden waarom dit niet in Suriname zou kunnen worden toegepast.

Local Content Monitoring Commissie

Een gebiedende eis is dat er een Local Content Monitoring Commissie in het leven wordt geroepen die, met ondersteuning van buitenlandse experts, toezicht houdt op de naleving van de nieuwe Local Content-Wet. De PALU ziet in deze commissie naast medewerkers van Staatsolie ook vertegenwoordigers van alle belangrijke Surinaamse belangengroepen. De commissie zal onafhankelijk opereren, los van overheidsinvloeden om corruptie en nepotisme te voorkomen. Het is bijzonder belangrijk om hier op te merken dat deze Commissie niet alleen toezicht zal houden op de grote offshorebedrijven, maar ook op de contractors en sub-contractors voor de naleving van de wet.

Dit beleid waar de PALU zich garant voor stelt, zal niet zonder tegendruk tot stand komen. Maar het mag ook duidelijk zijn dat zonder de hier aangehaalde acties de belangen van Suriname en de Surinamers worden gemarginaliseerd. De PALU vraagt daarom nu al nadrukkelijk aandacht en ondersteuning voor dit beleid.

PALU-Secretariaat voor Communicatie

| abc-Suriname | Door: Redactie