• donderdag 03 April 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Stanley Fräser bij het terrein, waar ooit de Stichting Machinale Landbouw (SML), de belangrijkste werkgever, gevestigd was. Willy King

Over Wageningen gesproken: Ravageplantage aan de Nickerie Rivier

| stadwageningen.nl | Door: Redactie

WAGENINGEN - Over onze stad Wageningen hoeven we hier niets te vertellen, maar weet je dat er in Zuid-Amerika nog een Wageningen ligt? Jawel, in het noordwesten van Suriname.


Het Surinaamse Wageningen heeft 3500 inwoners. Het begon allemaal in 1949 met het ‘Plan Wageningen’. Dit plan richtte zich op het opzetten van een boerengemeenschap met ex-militairen om werkgelegenheid te creëren in een gebied, dat voornamelijk bestond uit moerasland. 

De Nederlandse Landbouwhogeschool Wageningen werd er, in de vorm van de Stichting Machinale Landbouw (SML), de belangrijkste werkgever, die het gebied tot leven bracht. Rijst, het nationale en lokale ‘witte goud’, stond centraal

in het Surinaamse Wageningen. De SML bood niet alleen werk, maar zorgde ook voor bijvoorbeeld gezondheidszorg en onderwijs voor de inwoners. Zo groeide Wageningen in Suriname uit tot een bloeiende gemeenschap.

ONTGINNING Voor het zover was moest het moerasgebied ontgonnen worden. Stanley Fräser is één van de Wageningse veteranen die die tijd nog heeft meegemaakt. Hij ging in 1956 bij SML aan de slag. “Ik hoorde van vrienden die er al werkten hoe het daar was. Dat leek mij ook wel wat. Ik werd aangenomen en begon bij de landmeetkundige dienst.”

Stanley woonde op de Henarpolder, een belangrijke landbouwpolder. De rijst, die

daar werd verbouwd, ging per boot over de Nickerie Rivier naar de SML in Wageningen. Een weg tussen de Henarpolder en Wageningen was handiger, vonden ze bij de SML. En bij dat werk kwam Stanley in beeld.

| stadwageningen.nl | Door: Redactie