Ori over uitdagingen: 48 scholen Sipaliwini niet opgestart
| starnieuws | Door: Redactie
Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is donderdag uitgebreid ingegaan op actuele vraagstukken rond het nieuwe schooljaar. Hij besprak de uitdagingen die er elk jaar weer zijn rond plaatsing van leerlingen. Er zijn ernstige problemen met het opstarten van scholen in het district Sipaliwini. Van
Assembleevoorzitter Marinus Bee heeft speciaal een vergadering ingelast waarbij Ori een presentatie kon geven over de onderwijssituatie. Assembleeleden zaten met veel vragen en bezorgdheden over het onderwijs. Ori heeft een uitgebreide presentatie gedaan, maar daarna was er weinig ruimte voor Assembleeleden om in debat te gaan met de minister. Er werd 5 minuten spreektijd uitgetrokken voor fractieleiders en 2 minuten voor DNA-leden. Vooral de NDP-fractie uitte kritiek op de zeer beperkte spreektijd.
Minister Ori legde uit dat er heel veel werk is verzet door zijn team om orde op zaken te stellen en beleid uit te stippelen. Hij voerde aan dat wat de scholen in het binnenland betreft, transport een enorme rol speelt. Door de lage waterstand in de rivieren is vervoer via water bijna niet mogelijk. Er wordt volgens hem alles aan gedaan om de scholen zo snel mogelijk op te starten. Geld speelt een belangrijke rol bij de aanpak van de problemen. Er is structureel te weinig geld. Ook in de begroting van 2025 is er een plafond gesteld door zijn collega van Financiën & Planning. De bewindsman hoopt dat tijdens de begrotingsbehandeling er meer geld vrijgemaakt kan worden voor het onderwijs.
Ondanks de beperkte mogelijkheden zijn 150 leslokalen, ook in het binnenland gerenoveerd. Ori noemde onder andere O.S. Bigiston, Malobi, Witagron, Palumeu, Bofo Kule, Albina en ook twee EBGS scholen. Er moeten diverse scholen worden gerenoveerd. Ori voerde aan dat ook veel scholen van het bijzonder onderwijs in een slechte staat verkeren. De scholen hebben geen middelen om de reparaties zelf te bekostigen. Er zullen naar mogelijkheden worden gezocht om die scholen te helpen opknappen. Per slot van rekening gaat het om kinderen van het land, ongeacht op welke school ze zitten, merkte Ori op.
Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, merkte op dat recente onderwijsvernieuwingen veel chaos hebben veroorzaakt. "Wat eens een helder en gestructureerd systeem was, is nu onherkenbaar geworden. Dit is het resultaat van een reeks impulsieve en ondoordachte beslissingen van de regering, die wederom getuigen van een gebrek aan visie en onkunde. En zoals altijd is het volk degene die hiervoor de prijs betaalt", benadrukte Parmessar. Hij voerde aan dat er verwarring is bij ouders en leerkrachten. De nieuwe onderwijskolom is volgens de politicus nog steeds niet goed uitgewerkt. De docenten zijn onvoldoende getraind, noodzakelijke leermaterialen ontbreken, en de praktijklokalen die nodig zijn voor leerjaar 9 en 10 op de Mulo-scholen zijn er gewoonweg niet.
| starnieuws | Door: Redactie