• woensdag 14 May 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OPTSU PLEIT VOOR NATIONAAL BELEGGINGSINSTITUUT SURINAME

| united news | Door: Redactie

Auteur: Henk Ramnandanlal.

Om de Surinaamse productie te stimuleren en op korte termijn monetaire stabiliteit te bevorderen, heeft OPTSU tijdens het recente VES-debat gepleit voor de oprichting van een nationaal beleggingsinstituut.

Volgens Henk Ramnandanlal van OPTSU kunnen Surinamers met spaargeld op die manier actief bijdragen aan de ontwikkeling van het land en tegelijk meeprofiteren van de opbrengsten. Door lokaal te investeren kunnen veelbelovende kleine ondernemers, maar ook winstgevende verwerkingsbedrijven in de landbouwsector, worden ondersteund. “Met het in omloop brengen van deze beleggingsgelden kan duurzame monetaire stabiliteit worden bereikt,” aldus Ramnandanlal.

Hij wijst op het voorbeeld van eerdere obligatieleningen waarbij Finabank en Staatsolie samen

bijna 600 miljoen Amerikaanse dollar hebben opgehaald, grotendeels afkomstig van Surinamers met spaargelden die momenteel nauwelijks rente ontvangen. Een soortgelijke constructie zou door het beleggingsinstituut kunnen worden toegepast om fondsen te mobiliseren. In buurland Brazilië bestaan inmiddels meerdere obligatiefondsen (bond funds, zie: https://funds.dws.com).

Uit cijfers van de Centrale Bank blijkt dat Surinamers momenteel gezamenlijk ongeveer 2,5 miljard Amerikaanse dollar aan spaargeld bezitten. Door hen de mogelijkheid te bieden om obligaties te kopen in het beleggingsinstituut tegen een rente van 10% per jaar, zou dit geld actief kunnen worden ingezet in de nationale economie.

Niet alleen de spaarders profiteren hiervan, ook de samenleving

als geheel, doordat de investeringen zullen leiden tot hogere productie, meer werkgelegenheid en een stabielere munt.

Ramnandanlal pleit ervoor om deze middelen bij voorkeur lokaal te investeren, in nauwe samenwerking met de particuliere sector. Ambitieuze kleine ondernemers die willen doorgroeien of exportkansen willen benutten, kunnen via dit fonds worden ondersteund. Innovatieve producenten van worsten en zuurgoed, verwerkingsbedrijven in de landbouw en toeristische projecten zouden allemaal in aanmerking kunnen komen. Volgens Ramnandanlal kan de nationale economie hierdoor al op korte termijn een krachtige impuls krijgen.

Het succes van het fonds hangt af van de deskundigheid waarmee de investeringen worden beheerd. Die expertise, met name voor de ontwikkeling van lokale agrarische industrieën, is volgens hem reeds in Suriname aanwezig. Daardoor kan het fonds spoedig operationeel zijn. Op termijn zal de deskundigheid moeten worden uitgebreid naar internationale beleggingen. Ramnandanlal stelt dat dit instituut uiteindelijk ook het beheer zou moeten krijgen over het Spaar- en Stabilisatiefonds, zodra miljardenopbrengsten uit de olie- en gassector beginnen binnen te stromen.

Om dat te verwezenlijken, benadrukt Ramnandanlal, moeten kiezers stemmen op politici die weten hoe een economie duurzaam ontwikkeld kan worden. Volgens hem laten bijna alle politieke partijen zulke kansen onbenut. “Als Surinamers de juiste kansen krijgen, kunnen grote ontwikkelingen op gang worden gebracht.”

Hij introduceerde het begrip ‘OPTSU-mist’, als een politicus die gelooft in het potentieel van de Surinamer en bereid is daarin te investeren. Tot slot riep hij het volk op om massaal ‘OPTSU-mistisch’ te stemmen.

INGEZONDEN | OPTSU

 

| united news | Door: Redactie