• donderdag 26 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OPSPORING VAN BOUTERSE, HOEFDRAAD EN DIJKSTEEL NOG STEEDS GAANDE

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Voortvluchtige oud-president Desi Bouterse en Iwan Dijksteel. | Auteur: Wilfred Leeuwin.

De opsporing van de voortvluchtige oud-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, en de twee veroordeelden in het 8-decemberstrafproces, voormalig president Desi Bouterse en Iwan Dijksteel, gaat onverminderd door.

De politie, die handelt namens het Openbaar Ministerie (OM), is hierbij afhankelijk van informatie van inlichtingendiensten. Dat Interpol ervoor heeft gekozen om geen signalering te plaatsen in het geval van Hoefdraad, betekent volgens officier van justitie Mirella van Dijk niet dat de zoektocht is gestaakt. “Dit geldt voor alle voortvluchtigen,” benadrukt zij.

Tijdens een persmoment met journalisten ging procureur-generaal (PG) Garcia Paragsingh, samen met

enkele hoofdofficieren, in op actuele vraagstukken die het OM aangaan. Paragsingh stelde dat er in het geval van Bouterse geen vermoeden bestond dat hij zou vluchten. Dit was gebaseerd op gesprekken met zijn raadsman, Irvin Kanhai.

Na de veroordeling van Bouterse gaf Kanhai aan dat zijn cliënt zich zou melden in de strafinrichting te Santo Boma om zijn opgelegde straf van 20 jaar uit te zitten. “Wij hadden totaal niet het vermoeden dat hij zich niet zou aanmelden,” verzekerde Paragsingh.

Officier van justitie Mirella van Dijk gaf aan dat er meerdere middelen beschikbaar zijn om voortvluchtigen zoals Hoefdraad op te sporen. “Interpol

is slechts één platform, maar er zijn talloze andere samenwerkingsmogelijkheden tussen landen,” aldus Van Dijk. Ze benadrukte dat politie- en justitiële diensten wereldwijd netwerken hebben die kunnen worden ingezet. Hoewel Suriname geen gebruik kan maken van de opsporingskanalen van Interpol, worden andere wegen bewandeld.

In het geval dat een voortvluchtige in het buitenland wordt gesignaleerd, dient het OM een uitleveringsverzoek in bij het betreffende land. Hiervoor is niet per se een rechtshulpverdrag nodig, legt Van Dijk uit. “Het hangt af van wat aan het land wordt gevraagd. Op basis van nationale wetgeving kunnen ook zonder verdrag verzoeken worden behandeld. Bij uitlevering van een buitenlandse verdachte in Suriname is wél een verdrag vereist, maar andere landen kunnen op eigen initiatief besluiten tot uitlevering over te gaan.”

Van Dijk verduidelijkt dat wanneer er een rechtshulpverdrag is, de Surinaamse wet bepaalt dat de procureur-generaal de bevoegde autoriteit is om dergelijke verzoeken te ontvangen. In Nederland is dit bijvoorbeeld de minister van Justitie.

Ook de zaak rondom Joel ‘Bordo’ Martinus, een voortvluchtige die door het OM wordt vervolgd voor misdrijven als moord, witwassen en drugshandel, kwam aan bod. Bordo, tevens ondervoorzitter van de ABOP van vicepresident Ronnie Brunswijk, is aangehouden in Brazilië voor strafbare feiten gepleegd in dat land. Zowel Suriname als Frankrijk hebben een uitleveringsverzoek ingediend. Bordo heeft namelijk ook een veroordeling van de Franse justitie op zijn naam staan. Van Dijk benadrukt dat Brazilië soeverein beslist aan welk land het de voortvluchtige uitlevert. “Brazilië kan ook besluiten om helemaal geen gehoor te geven aan beide verzoeken,” aldus Van Dijk.

De opsporing van de voortvluchtigen blijft een prioriteit voor het Openbaar Ministerie, dat zowel nationale als internationale middelen inzet om recht te laten zegevieren.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie