• zondag 20 April 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

OPINIE: Kaseko bands aan de antibiotica

| waterkant | Door: Redactie

[INGEZONDEN] – Kaseko is een heerlijke muziekstijl. Het is bijna onmogelijk om stil te blijven zitten zodra de eerste klanken klinken. Het swingt, het leeft, het verbindt. Maar hoe mooi de muziek ook is, de kaseko-markt zelf is er slecht aan toe. Wat mij betreft moet het genre dringend aan de antibiotica, want het gaat al jaren met grote stappen achteruit – op alle fronten.

De aanleiding voor dit stuk was onderstaande video die ik onlangs zag van een geweldig getalenteerde soul- en R&B-zangeres. Zij bracht een bekende Kankantrie-klassieker op haar eigen manier ten gehore. Ik was aangenaam verast – en

tegelijk raakte het me. Want het toont aan dat kaseko-muziek leeft, zelfs buiten de vaste kringen.

Kaseko is van ons allemaal, en het is nog mooier wanneer niet-kasekobands zoals La Fiesta, @Six, 2Remember, ResQ, South South West, Exo Beat en vele anderen nummers uit ons repertoire spelen.

Maar hier zit meteen het pijnpunt. Hoe is het mogelijk dat de originele kaseko-bands – de makers van die muziek, met hun eigen arrangementen, creativiteit en inzet – twee tot drie keer minder betaald krijgen dan de coverbands die hun werk naspelen? Stel je voor dat een artiest die Rihanna of Shaggy covert, meer betaald

krijgt dan de echte Rihanna of Shaggy. Dat is toch de omgekeerde wereld?

Laten we duidelijk zijn: de schuld ligt niet bij de coverbands. Zij doen gewoon hun ding. De vraag rijst waarom kaseko-bands met hun eigen repertoire accepteren dat zij bijna overal het minste betaald krijgen.

Zelfs op een verjari oso is de kaseko band inclusief geluid goedkoper dan de catering en videograaf. Waarom staan we dat toe? Waarom is een fles Hennessy en wat kleingeld na afloop bijna het standaardtarief? De kaseko band is 9 van de 10 keer hetgeen een feestje compleet maakt. Het lijkt erop dat we zelf verantwoordelijk zijn voor de onderwaardering van onze muziek.

Kaseko uit Suriname is cultureel erfgoed. Het is vakmanschap, ritme, traditie en emotie. Het verdient meer dan een portie rijst met pom. Het verdient erkenning, respect – en een eerlijke beloning, maar ook ontwikkeling op heel veel gebieden.

Hoog tijd dat wij als kaseko-makers onszelf en onze muziek serieuzer gaan nemen. Anders blijft men onze muziek spelen, terwijl wij toekijken vanuit de coulissen – moe gespeeld, onderbetaald en over een tijdje vergeten.

Karoe

| waterkant | Door: Redactie