Onthulling Boekoe Monument in het dorp Tamarin
| waterkant | Door: Redactie
In Suriname werd afgelopen vrijdag het Boekoe monument onthuld, in het dorp Tamarin dat gelegen is in het district Marowijne. Het monument symboliseert de geschiedenis van Fort Boekoe, een nederzetting van de Boni Marrons, die streden tegen het plantage-systeem en de koloniale overheersing in de achttiende eeuw.
Het monument staat aan de overkant van het Boekoegebied, aan de andere zijde van de Cotticarivier, en is ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Jan-Willem van Oldeneel. In overleg met de lokale bewoners van Tamarin en Pikin-Santi zijn verschillende afbeeldingen gekozen om op de aluminiumpanelen te plaatsen.
Minister Krishna Mathoera van Defensie, die president Chandrikapersad Santokhi
Volgens de bewindsvrouw moet ervoor gezorgd worden dat de verhalen van Fort Boekoe en zijn helden nooit vergeten zullen worden. “Dit fort heeft ook een diepere betekenis en die diepere betekenis is de verantwoordelijkheid van mensen als Boni die opgestaan zijn en hebben gestreden voor vrijheid, waardigheid en menselijkheid. Dat wij allemaal mensen
Ook al is de slavernij afgeschaft, we zien nog steeds moderne vormen van slavernij. En we hebben iedereen nodig om daartegen te strijden…strijden tegen rechtvaardigheid, tegen een beter bestaan en voor ondersteuning van onze medemensen. Laten we ervoor zorgen dat de verhalen van Fort Boekoe en zijn helden nooit vergeten zullen worden”, aldus de minister.
Initiatiefnemer John Pel gaf aan dat meer dan 25 jaar geleden de personen verbonden aan stichting Boekoe, samen met de mensen van de omliggende dorpen, zoektochten hebben ondernomen om de geschiedenis van het fort en de strijd voor emancipatie weer onder de aandacht te brengen. Samen met de mensen van deze dorpen, met name Pikin-Santi en Tamarin, is ook het initiatief ontstaan om een monument ter ere van Fort Boekoe op te richten.
“Zoals gezegd hebben verschillende van hen daadwerkelijk en actief aan het ontwerpen en de realisatie van het monument meegewerkt. En dat is denk ik een unieke participatief initiatief. Dit monument is dan ook vernoemd naar de plaats in hun woon- en leefgebied Boekoe. Er komen nu al stemmen op dat er naast dit monument een gedenkplaats voor Boni zou moeten komen. Daar ben ik het van harte mee eens en ik zou dat ook van harte ondersteunen”, aldus Pel.
Naast minister Mathoera waren verder ook aanwezig de ministers Rishma Kuldipsingh (EZOTI) en Riad Nurmohamed (OW).
| waterkant | Door: Redactie