ONTEVREDENHEID BIJ PARLEMENTARIERS MET MEERDERE OVERHEIDSSALARISSEN
| united news | Door: Redactie
De tweestrijd rond dubbele salariëring, en de ambtenarij als politiek instrument is te merken in De Nationale Assemblee (DNA).
Terwijl alle parlementariërs beweren zich open te stellen voor ordening van de publieke sector, blijkt het tegenovergestelde wanneer de persoonlijke en politieke belangen op het spel zijn. Tijdens de behandeling van de wijziging van de Personeelswet en Ambtenarenpensioenwet was het moeilijk voor sommige parlementariërs om hun belangenverstrengeling buiten beschouwing te laten.
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) maakt melding van een lijst van 60 personen van wie het salaris nu al is stopgezet, omdat zij drie jaren niet op het werk zijn
Vooral vanuit de oppositie komt er behoorlijk wat weerstand.
“De oppositie gaat tegen deze wet stemmen. Maar niet omdat ze tegen die wet zijn, het is omdat ze hun gram willen halen omdat ik hun loon heb stopgezet.”
Hij noemde de namen van de parlementariërs en hun familieleden niet, maar Iona Edwards (NDP)
nam aanstoot aan zijn mededelingen in het parlement. Het blijkt dan Edwards één van de parlementariërs is van wie het loon is stopgezet.
Volgens haar zou het gaan om rancune, omdat zij commentaar had op het bezoek dat president Chan Santokhi vorig jaar bracht aan het dorp Apoera in West-Suriname, het ressort waar zij gekozen is.
Het staatshoofd werd toen flink uitgejouwd en onheus behandeld door een groep aanhangers van de NDP. Edwards wordt verantwoordelijk gehouden voor het aanzetten van de mensen, ondanks zij op dat moment ook een vrij riant salaris ontving via het Ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) als ambtenaar. Volgens de entourage van de president zou zij, uit hoofde van haar overheidsfunctie, hem juist moeten ontvangen en begeleiden in het dorp.
Bij De Nationale Assemblee ligt al geruime tijd wetgeving om af te rekenen met een dubbel salaris voor parlementariërs. Die ontvangen een ambtenarensalaris als werknemer in dienst van de regering als Uitvoerdende macht, maar krijgen ook nog een fors salaris als lid van De Nationale Assemblee; de wetgevende macht. Dit betekent dat zij aan de ene kant het beleid van de regering horen uit te voeren, maar tegelijkertijd als controleur van de regering optreden, wat volgens critici de puurste vorm van belangenverstrengeling is. Er worden geen aanstalten gemaakt om dit fenomeen voor eens en altijd te verbannen uit de overheid.
UNITEDNEWS
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| united news | Door: Redactie