• dinsdag 17 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ONTEVREDENHEID BIJ MELKVEEHOUDERS DIE MINDER WERDEN BETAALD

| dagblad de west | Door: Redactie

Mukesh Ramlagan, voorzitter van de Veehoudersbond Suriname, zegt dat er een klacht is binnengekomen, dat er al twee weken geen betalingen/overmakingen hebben plaatsgevonden voor de levering van rauwe melk. Volgens hem zijn er inhoudingen gepleegd op de betaling van de melkboeren. Hij wees erop, dat de werkwijze van het ministerie van Landbouw, Veeteelt Visserij (LVV), tot grote ontevredenheid heeft geleid onder de melkveehouders, die minder betaald hebben gekregen dan waar ze recht op hebben.

De boeren zijn van mening, dat gebrek aan communicatie en de verminderde betaling het gevolg is van de MCP-app berichten waarmee men tracht de melkboeren een onjuiste

indruk van de situatie te geven.

Daarnaast beweert Ramlagan dat het ministerie van LVV eerdere uitspraken over afspraken met betrekking tot de inhoudingen op de afdrachten van melkveehouders, niet heeft nageleefd. Als gevolg hiervan is de vakbond van plan een nieuwe zaak aan te spannen tegen het ministerie van LVV en de Melk Centrale Paramaribo (MCP), omdat ze niet vooraf informatie hebben verstrekt over deze inhoudingen.

De vakbond stelt een schikking voor aan LVV en is tevens van plan een zaak tegen het departement aan te spannen met betrekking tot de inhoudingen op de afdrachten aan melkveehouders. In deze zaak zal advocaat

Van Brussel, die momenteel werkt aan een claim van de vakbond, trachten hun compensatie veilig te stellen. De voorzitter van deze bond stelt voor om vanaf 1 oktober af te zien van de zondagse rauwe melkleveringen, totdat er betere tijden zijn aangebroken, aangezien het aanbod van rauwe melk op de zondag drastisch is afgenomen.

Dit voorstel veroorzaakt echter uitdagingen voor de boeren, omdat ze dan tweeënhalve dag opslag- en koelcapaciteit moeten creëren, wat moeilijk kan zijn door stroomuitval. Ofschoon de extra kosten en risico’s voor de boeren, is de vakbond van mening, dat het vinden van een oplossing voor de levering van melk op zondag van groot belang is. Ondertussen is het voorstel van de Veehoudersbond om de levering van melk op de zondag niet te plegen, door de leden geaccepteerd.

Ramlagan vertelde voorts dat hij als melkveehouder met bijna 30 jaar ervaring, begrip zou tonen als de inhoudingen, die via overmakingen van de bank door de MCP en het ministerie van LVV, door de boeren alsnog waren ontvangen.

Evenwel werden er geen officiële berichten verstrekt en de boeren werden geconfronteerd met inhoudingen. Ramlagan is van mening dat ze als leden van de bond graag officiële berichten willen ontvangen in plaats van via mofo koranti de informatie te moeten vernemen. Ramlagan is benieuwd naar de mening van het MCP en het ministerie van LVV over dit vraagstuk en hoopt dat er acceptabele maatregelen worden bedacht om tegemoet te komen aan de zorgen van de boeren.

Een poging om Edmund Blufpand, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Melkboeren (VSMB) te bereiken, is ons niet gelukt. De organisatie behartigt de belangen van de melkboeren en werkt hierin samen met andere belanghebbenden, zoals de Veehoudersbond Suriname van Ramlagan.

We wilden van Blufpand vernemen of er afspraken tussen MCP en de melkboeren over het vet uit melk niet zijn nagekomen. Voorts een reactie op de vraag, of ook de overmaking en van de betalingen van de melkboeren via de bank minder zijn dan normaal?

| dagblad de west | Door: Redactie