• zondag 28 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OM roept getuigen op in zaak Moiwana

| sun.sr | Door: Redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een bekendmaking doen uitgaan, waarbij ze een oproeping doet naar getuigen in de zaak Moiwana. “Hierbij worden alle getuigen/belanghebbenden opgeroepen om ingevolge het vonnis van het Inter-Americaans Hof voor de Rechter van de Mens (IACrtHR) inzake de Moiwana case, een verklaring af te leggen, teneinde de daders op te sporen en te berechten. Getuigen/belanghebbenden kunnen zich wenden tot alle politiestation in Suriname”, aldus de bekendmaking van het OM. 

Op 29 november 1986 vond in het Surinaamse dorp Moiwana een bloedbad plaats. Dit bloedbad was een gevolg van de burgeroorlog die gaande was tussen de rebellengroepering van

Ronnie Brunswijk en het Nationale Leger van Desi Bouterse. Bij een zoektocht naar Brunswijk werden er in zijn woonplaats Moiwana 40 burgers neergeschoten, waaronder veel vrouwen en kinderen. 

Vanaf 1986 was er een oorlog gaande tussen het Nationale Leger en het Jungle Commando, een rebellengroep van Brunswijk. In november 1986 had het Nationale Leger vernomen dat Brunswijk zich met zijn Jungle Commando schuil hield in Moiwana en ondernamen zij een zoektocht in het dorpje. De inwoners van Moiwana wisten niet waar het Jungle Commando zich schuilhield, zij hadden hen niet gezien.
Er werden minstens 39 mensen om het leven gebracht. Onder

de slachtoffers waren voornamelijk kinderen, ouderen en zwangere vrouwen. Het precieze aantal slachtoffers is niet duidelijk aangezien de huizen in het dorp bijna allemaal in brand werden gestoken, waardoor veel lichamen in de vuurzee verdwenen. Veel van de vluchtelingen vertrokken naar het buurland Frans-Guyana, waar zij werden opgevangen in vluchtelingen kampen. Pas in de jaren ’90 konden zij terugkeren naar Suriname.

In 1992 eindigde de Binnenlandse Oorlog tussen het Nationale Leger en het Jungle Commando en werd de vrede ondertekend door beide partijen. In 2005 erkende de Surinaamse regering het bloedbad van Moiwana. Ook werd Suriname door het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten veroordeeld voor de massamoord in Moiwana. De overlevenden en nabestaanden kregen een schadevergoeding. Ook moesten de daders worden vervolgd.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie