OLIE-INDUSTRIE VEREIST $17,4 BILJOEN INVESTERING TEGEN 2050 OM AAN STIJGENDE VRAAG TE VOLDOEN
| united news | Door: Redactie
Bron: OilNow.gy
De wereldwijde olie-industrie zal tegen 2050 een investering van in totaal $17,4 biljoen nodig hebben om aan de groeiende vraag te voldoen, aldus de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) in haar jaarlijkse langetermijnrapport.
Dit komt neer op een gemiddelde jaarlijkse investering van ongeveer $640 miljard, gebaseerd op de dollarwaarde van 2024. Het merendeel van deze investering—$14,2 biljoen—zal nodig zijn voor upstream activiteiten, wat neerkomt op een jaarlijks gemiddelde van $525 miljard. Daarnaast is er een investering van $1,9 biljoen nodig voor de downstreamsector en $1,3 biljoen voor de midstreamsector gedurende dezelfde periode. OPEC benadrukt in haar rapport dat verdere olie-
Volgens de langetermijnvooruitzichten van OPEC zal de wereldwijde vraag naar olie tegen 2029 oplopen tot 112,3 miljoen vaten per dag (mb/d), een stijging van 10,1 mb/d ten opzichte van de niveaus van 2023.
Deze groei zal echter ongelijk verdeeld zijn, waarbij de niet-OESO-landen (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) het grootste deel van de vraagstijging zullen aandrijven. In deze landen wordt de vraag
Op de lange termijn zal de vraag naar olie stijgen van 102,2 mb/d in 2023 naar 120,1 mb/d in 2050. Hoewel de vraag in niet-OESO-landen naar verwachting met 28 mb/d zal toenemen, zal de vraag in OESO-landen juist afnemen. Vooral India, samen met andere Aziatische landen, Afrika en het Midden-Oosten, zal verantwoordelijk zijn voor de groei, waarbij India alleen al 8 mb/d aan zijn vraag zal toevoegen.
Hoewel elektrische voertuigen steeds meer marktaandeel winnen, blijven voertuigen met een verbrandingsmotor tegen het midden van deze eeuw dominant, met een aandeel van meer dan 70% van het wereldwijde wagenpark. Sectoren zoals de petrochemische industrie, het wegtransport en de luchtvaart zullen een cruciale rol spelen in de toekomstige vraag naar olie, met een verwachte groei van respectievelijk 4,9 mb/d, 4,6 mb/d en 4,2 mb/d tegen 2050.
In haar rapport benadrukt OPEC dat het verlengen van de prognoses tot 2050—een uitbreiding van de eerdere horizon tot 2045—meer inzicht biedt in de wereldwijde energietrends en verschuivingen. Het rapport bekijkt daarbij hoe elke energiebron kan bijdragen aan de energiezekerheid, de beschikbaarheid van energie en de vermindering van emissies, met speciale aandacht voor inclusieve en eerlijke energietransitie voor alle landen.
UNITEDNEWS|ECONOMIE
| united news | Door: Redactie