• zondag 16 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nieuwe waterschapskantoren geopend in Nickerie

| ABCSuriname | Door: Redactie

In het kader van het Duurzame Landbouw Productiviteit Project heeft president Chandrikapersad Santokhi de officiële opening verricht en de sleutels overhandigd van 3 nieuwe waterschapskantoren aan de voorzitter van het waterschap Paradise Rajinder kumar Ramadhin. Dit project is 2 jaar terug gestart met het doel de productiviteit in de rijstsector omhoog te brengen en om de concurrentie positie van Suriname te verbeteren.

De activiteit vond plaats op zaterdag 27 april 2024 op het Waterschapskantoor aan de Fredericiweg in Paradise. Aanwezig waren minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), vertegenwoordigers van de Inter-American Development Bank (IDB)-Adriana La Valley en Santiago

Bucaram- de districtscommissaris van Nickerie, Senrita Gobardhan, voorzitters vande waterschappen en de watermasters.

Het Duurzame Landbouw Productiviteit Project wordt gefinancierd door de regering door middel van leningfinanciering van de IADB. De verwachte resultaten van dit project zijn onder andere verbetering van het waterbeheer, verbetering van de landbouwproductie en verbetering van landbouwgegevens voor besluitvorming. De begunstigden van dit project zijn de waterschappen, de rijstboerengemeenschap en de mensen in het district Nickerie. Dit project duurt van 2021 tot 2025. Deze nieuwe waterschapskantoren zullen fungeren als centrale locaties waar de waterschappen hun plannen kunnen ontwikkelen, vergaderingen kunnen houden en samenwerken om de sector te

verbeteren.

“Het is belangrijk dat we dit project plaatsen in de grote integrale ontwikkeling waar wij als land voor staan”, gaf de president in zijn toespraak aan. Voorts benadrukte president Santokhi hoe belangrijk Nickerie is in de rijstproductie, de agrarische productie, voor de werkgelegenheid, voor de voedselzekerheid en de economische ontwikkeling. “De regering doet er alles aan om de rijstsector te laten groeien, ondanks de uitdagingen van klimaatsverandering, droogte en waterproblemen. De regering zal de rijstsector moeten beschermen en ondersteunen”, verzekerde het staatshoofd.

Er zijn de afgelopen tijd veel issues geweest met de Wageningen pomp, Wakai pomp, het aanleveren van water, binnen stromen van zout water, verzilting, rattenplaag, achteruitgang van kwaliteit en achteruitgang van de productie. “Alle uitdagingen zijn er geweest maar we waren er als regering om die problemen op te lossen”, aldus president Santokhi. Het staatshoofd gaf verder aan dat de regering de problemen in de rijstsector en alle daar aan ondersteunende activiteiten om de rijstsector in het district goed te laten bloeien, zal oplossen op een duurzame wijze.

| ABCSuriname | Door: Redactie