• maandag 08 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nieuwe regering 

| dagblad suriname | Door: Redactie

Gisteren berichtten wij dat de Nederlandse regering na een heel lange periode van formering is geïnstalleerd. Wij denken dat het extra moeilijk is geworden doordat de extreem-rechtse partij PVV zodanig gezegend is door de kiezers dat die nu een bepalende factor en deelnemer zijn in de regering van Nederland. Het is moeilijk om met zulke partijen een compromis te sluiten. 

Opmerkelijk is dat 10 ministers van de demissionaire regering op 1 juli 2024, een dag voor hun formeel aftreden, aanwezig waren in Amsterdam bij de herdenking van Keti Koti in Nederland. Opmerkelijk, omdat de PVV van Geert Wilders tegen het aanbieden

van excuses is geweest voor het Nederlands slavernijverleden en ook van plan was om deze excuses die overigens ongeadresseerd ooit door Mark Rutte zijn uitgesproken, terug te laten draaien. Of dat nog zal plaatsvinden is de vraag. 

Onder de huidige Surinaamse regeercoalitie die beweerde betere banden te zullen kunnen aanhalen met Nederland als onderdeel van de Europese Unie is niet gebleken dat er een nauwe ontwikkelingssamenwerking is geweest. Het is niet veel beter dan onder de NDP-regeringen. Deze regering heeft in het internationaal beleid aangegeven om zich sterk te zullen maken voor het visumvrij reizen naar Nederland. De minister van BIBIS

zou landen aflopen om de grote spelers binnen de EU zover te krijgen dat de zegen aan deze faciliteit wordt gegeven. Suriname is nu pas echt ready om aan een belangrijke voorwaarde  te voldoen, namelijk het invoeren van een veilig biometrisch paspoort. De hoofdingang naar het visumvrij reizen naar Nederland is gelijk aan het visumvrij reizen naar het Schengengebied. Daarvoor is dus de goedkeuring van meerdere landen vereist. 

De vorige regering die is afgetreden was geen duidelijke tegenstander van het visumvrij reizen van Surinamers naar Nederland. De PVV is een uitgesproken tegenstander van gekleurde migranten en naar mensen met een niet-witte huidskleur in hun gebied. De kans is heel groot dat de PVV niet aanspreekbaar zal zijn voor deze en andere Surinaamse regeringen voor het introduceren van het visumvrij reizen. Deze zaak die toch wel belangrijk is voor een aantal Surinamers. 

Het wordt dus interessant om straks te vernemen hoe de huidige Nederlandse regering er voor staat. Veel zal afhangen van de politieke partijen, de politici en uiteindelijk ook de regeerakkoorden. Er is al aangegeven dat de PVV niet in staat zal zijn om veel van haar radicale ideeën waarmee ze populair werd, in de praktijk uit te voeren. Een zo een voorbeeld is het verbieden van het bezit van de Koran door burgers en ingezetenen van Nederland. Maar, het is toch handig om na te gaan op het persoonlijke vlak wat voor soort vlees we in de kuip hebben met deze regering. 

De premier van Nederland is geworden Hendrikus Wilhelmus Maria (Dick) Schoof. Hij is een Nederlands politicus en voormalig ambtenaar. Hij is sinds 2 juli 2024 de partijloze minister-president in het kabinet-Schoof. Tot en met 28 mei 2024 was hij secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Eerder was hij directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Schoof heeft een vriendin en met zijn ex-vrouw twee uit China geadopteerde dochters. Schoof lijkt op de premier uit een ander ultra-rechts kabinet dat nu in oorlog is en beschuldigd wordt voor genocide en het uitmoorden van artsen en kinderen: Benjamin Netanyahu. Hij lijkt op een andere president die ook in oorlog is als agressor: Vladimir Putin. 

Tijdens de kabinetsformatie van 2023-’24 werd Schoof op 28 mei 2024 voorgedragen als minister-president door de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB. Dit gebeurde nadat Geert Wilders (PVV), partijleider van de grootste partij in de Tweede Kamer, onvoldoende steun kreeg om zelf premier te worden en voormalig PvdA-minister Ronald Plasterk zich had teruggetrokken als premierskandidaat. Nieuw Sociaal Contract (NSC) is een Nederlandse politieke partij, opgericht door onder meer oud-CDA-politicus Pieter Omtzigt in 2023. Belangrijke onderwerpen van het eerste partijprogramma zijn goed overheidsbestuur, toegang voor alle burgers tot basisbehoeften als zorg, onderwijs en huisvesting en bestaanszekerheid op de lange termijn. De partij wil idealen niet alleen binnen politiek overheidsbestuur vormgeven maar ook in de samenleving.

Opvallend is dat Schoof partijloos is. Dat betekent dat hij geen lid van de structuren of lid is van de PVV of andere politieke partijen. Tot 2021 was hij wel gedurende 30 jaar lid van de Partij van de Arbeid.  De minister van Buitenlandse Zaken is C.C.J. (Caspar) Veldkamp. Hij is een Nederlands politicus namens NSC. Sinds 2 juli 2024 is hij minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Schoof. Daarvoor was hij vanaf 6 december 2023 lid van de Tweede Kamer. Voordat hij de politiek in ging, diende Veldkamp onder andere als ambassadeur in Israël (2011-2015) en Griekenland (2015-2019).

In 2023 stond hij op plaats 4 van de NSC-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, en werd hiermee verkozen. Als Tweede Kamerlid was Veldkamp partijwoordvoerder voor het buitenlands beleid, vreemdelingenzaken en migratie. 

Wij vermoeden dat sommige aangelegenheden nu in Suriname sneller gaan lopen met de Nederlandse regering, zoals een strak migratiebeleid. Verder is er niet veel veranderd, is alles op een behoorlijk laag pitje en zal dat ook zo blijven. 

| dagblad suriname | Door: Redactie