• dinsdag 01 July 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname als eerste Amazoneland malariavrij verklaard door WHO

| abc-Suriname | Door: Redactie

Suriname zal het WHO-certificaat voor malaria-eliminatie ontvangen. Na bijna dertig jaren strijd om malaria uit te bannen, is Suriname als eerste van de negen Amazonelanden, de status malariavrij bereikt. De WHO verstrekt het certificaat van eliminatie nadat is aangetoond dat er sinds september 2021 (tot op heden) geen malariagevallen op Surinaams grondgebied zijn ontstaan. Daarbij woog ook mee dat het land voldoet aan de randvoorwaarden om redelijkerwijs te voorkomen dat malaria opnieuw wordt geïntroduceerd.

Het ministerie van Volksgezondheid hanteert een gecoördineerde aanpak van de strijd tegen malaria, blijkens de installatie van een Malaria Board in 1996 die tot heden bestaat,

waarin deskundigen en stakeholders uitvoerende bevoegdheden hebben en consequent en onverstoord richting kunnen geven aan de aanpak van de ziekte in Suriname. Malaria is een infectieziekte die indien onbehandeld ernstig kan verlopen en zelfs de dood tot gevolg hebben. In het begin van deze eeuw heeft deze ziekte in vele gebieden in het binnenland veel leed veroorzaakt, vooral bij kinderen en zwangere vrouwen. Dat is nu verleden tijd.

De malariagevallen die in de afgelopen jaren in Suriname zijn vastgesteld, berustten op import, overwegend uit de buurlanden, maar ook uit andere werelddelen zoals Afrika en Azië. Suriname staat nu voor de grote

uitdaging om te voorkomen dat door importgevallen, malaria opnieuw wordt geïntroduceerd in het land. Dit kan gebeuren doordat bewoners van de dorpen in het binnenland naar de buurlanden reizen, of doordat zij bezoek ontvangen uit de buurlanden. Terugkerende bezoekers en vakantiegangers worden, indien ze zich aanmelden, direct getest door de Medische Zending. Ook buitenlandse goudzoekers vormen een risicogroep omdat zij vaak vanuit de buurlanden rechtstreeks naar de Surinaamse goudmijnen reizen. Een groot aantal importgevallen wordt gevonden in deze groep. Omdat deze goudzoekers dan vaak al in het binnenland verblijven, is er een groot gevaar voor herintroductie.

Om herintroductie van de ziekte te voorkomen heeft het Malaria Programma in vrijwel alle regio’s veldwerkers opgeleid die de mensen ter plaatse kunnen testen. Blijkt iemand malaria te hebben, dan kunnen deze veldwerkers direct medicijnen voorschrijven. Doordat opeenvolgende regeringen de Malaria Board geheel intact hebben gelaten, kon het beleid zonder interrupties worden voortgezet. Ook andere instituten – in en buiten Suriname – hebben een belangrijke rol gespeeld bij de uitbanning van deze ernstige ziekte en daarmee aan het bereiken van de eliminatiestatus. In Suriname zijn dat de Anti Malaria Campagne (AMC) van BOG, de Medische Zending (MZ), Stichting ter bevordering van Wetenschappelijk Onderzoek in Suriname (SWOS) en het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI). Internationaal gaat het om de PAHO/WHO, het Global Fund (GF), de Inter-American Development Bank (IDB) en de US Agency for International Development (USAID).

In de drie buurlanden komt malaria namelijk nog steeds voor. Om de huidige status te behouden en Suriname vrij te houden van deze ziekte, is alertheid geboden. Sinds 2021 worden er jaarlijks gemiddeld zeventig importgevallen vastgesteld.

Internist-infectionoloog Stephen Vrede zegt dat er al lange tijd hierop gewacht werd. De WHO is gedurende 10 dagen in april naar Suriname gekomen om een controle te doen op malaria. Vrede noemt het een ‘verlossende bericht’. Het traject om tot dit resultaat te komen heeft ruim 30 jaar geduurd.

| abc-Suriname | Door: Redactie