• donderdag 04 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nederlandse regering beëdigd na verkiezingswinst Wilders

| starnieuws | Door: Redactie

Door de ondertekening van een koninklijk besluit is de nieuwe rechtse Nederlandse regering werkelijkheid geworden. In weerwil van de verwachtingen van analisten kwam de regering aan de macht dankzij een crescendo van onvrede dat de anti-immigratiepartijen over het hele continent een impuls heeft gegeven.

Hoge kosten van levensonderhoud, milieukwesties en een vermeend onvermogen om het asielsysteem te beheren waren enkele van de belangrijkste kwesties in de aanloop naar de verkiezingen van november 2023.

Na maanden van politiek getouwtrek werd er overeenstemming bereikt dat de nieuwe Nederlandse regering zou worden geleid door een verrassende keuze: het voormalige hoofd van

de Nederlandse inlichtingendienst, Dick Schoof.

Schoof was de vijfde persoon die werd benaderd om de eclectische coalitie te presideren, en een van de weinige aanvaardbare kandidaten voor alle vier de partijen. Hij schoof een geplande pensionering uit om het stokje over te nemen van Mark Rutte, de langstzittende premier van Nederland, die zijn kartonnen dozen heeft gepakt ter voorbereiding op een verhuizing naar Brussel om daar de functie van nieuwe secretaris-generaal van de NAVO over te nemen.

In de coalitie die Schoof gaat regeren, is de anti-immigratie-extreemrechtse PVV van Geert Wilders de grootste partij. De andere leden van
de coalitie zullen de conservatief-liberale VVD, de Boerenburgerbeweging en het nieuwe, centristische Nieuwe Sociale Contract zijn, dat beloofde het publieke vertrouwen in de politiek te herstellen.

De VVD- en Nieuw Sociaal Contract-partijen hebben beloofd ervoor te zorgen dat het populistische rechts van Wilders onder controle wordt gehouden – en Wilders is gedwongen het meest extreme beleid van zijn partij af te zwakken om de drie andere coalitiepartijen aan boord te houden.

Beloften om de Koran te verbieden, de Nederlandse grenzen te sluiten en een referendum te houden over de toekomst van Nederland binnen de EU zijn in de ijskast gezet, samen met de ambities van Wilders zelf als premier.

Toch wordt van hem als leider van de grootste partij binnen de coalitie nog steeds verwacht dat hij een van de meest invloedrijke politici in het parlement is.

Nu de nieuwe regering de macht overneemt, zijn er drie nieuwe ministeries in het leven geroepen, zodat elke coalitiepartij een van zijn eigen politici kan installeren op het terrein dat zij het grootste belang hecht.

BBB heeft het ministerie van Huisvesting gekregen, de VVD het ministerie van Klimaat en Groene Groei en de PVV van Wilders het ministerie van Immigratie.

De aanvankelijke keuze van Wilders voor minister van immigratie Gidi Markuszower – parlementslid sinds 2017 – kreeg een veto van het parlement, nadat hij er niet in slaagde de veiligheidscontroles van de inlichtingendienst te doorstaan. Eerder, in 2010, moest hij zich terugtrekken als PVV-kandidaat voor het parlement, nadat bleek dat hij door de inlichtingendienst was aangemerkt als 'risico voor de integriteit van Nederland'.

De tweede keuze, Marjolein Faber, is onder de loep genomen vanwege haar steun aan de racistische samenzweringstheorie van de Grote Vervanging, die beweert dat elites migranten importeren om de blanke meerderheid te vervangen.

Elders is de nieuwe minister van Landbouw Femke Wiersma, die meer dan tien jaar geleden bekendheid verwierf in de populaire reality-tv-show 'Boer zoekt Vrouw'. Sindsdien heeft ze zich aangesloten bij de Farmer Citizen Movement (BBB), die het voortouw heeft genomen bij een opstand onder boeren, verontwaardigd over de vorige regering en de plannen van de EU om hun activiteiten te beteugelen om ambitieuze klimaatdoelen te bereiken.

Bij de provinciale verkiezingen van 2023 verbaasde BBB de Nederlandse politiek door bijna 20% van de stemmen binnen te halen.

De Europese Unie zal met spanning toekijken hoe de nieuwe Nederlandse regering reageert op meerdere uitdagingen, waaronder immigratie en de conflicten in Oekraïne en Gaza.

Terwijl rechtse partijen in Frankrijk dit historische moment in Nederland volgen met een gevoel van verwachting dat de politieke slinger op het punt staat in hun richting te zwaaien – in de aanloop naar de tweede ronde van de Franse verkiezingen op 7 juli.

Geert Wilders beloofde van Nederland nummer één te maken, en de Nederlanders gaan ontdekken wat dat betekent.

| starnieuws | Door: Redactie