• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NEDERLAND WIL ONGEDOCUMENTEERDE SURINAMERS PASPOORT GEVEN

| united news | Door: Redactie

Auteur: Armand Snijders.

De kans is groot dat honderden Surinamers die al jaren ongedocumenteerd in Nederland wonen, binnenkort het felbegeerde rode paspoort kunnen krijgen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt voorstander te zijn van een motie die de Nederlandse regering opdraagt hen een verblijfsregeling te verstrekken.

Het gaat naar schatting om tussen de zeshonderd en achthonderd mensen die voor de onafhankelijkheid in 1975 in Suriname als Nederlander zijn geboren en na die onafhankelijkheid naar Nederland zijn gegaan.

Daar hadden ze vijf jaar de tijd om een verblijfsvergunning aan te vragen. “Door leeftijd, gezinsomstandigheden, onbekendheid of andere omstandigheden” is dat niet gelukt, staat in

de motie. Ze verblijven inmiddels wel al tientallen jaren in Nederland, maar zonder rechten.

De meerderheid aan Kamerleden meldt in de motie dat dit leidt tot “schrijnende situaties”. Zo kunnen deze mensen niet eens hun familie in hun geboorteland bezoeken omdat ze geen paspoort hebben. Het kabinet was al bezig om dat te regelen voor deze groep, maar na de val van het kabinet is dat stil komen te liggen.

De motie van Henri Bontenbal (CDA) roept op dat de regeling er toch moet komen. Volgende week dinsdag wordt erover gestemd. “De betrokken maatschappelijke organisaties hebben er vertrouwen in dat het nieuwe

kabinet de wens van de Kamer uit zal voeren.”

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie