• maandag 20 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NDP eist transparantie bij bouw brug Corantijn rivier

| ABCSuriname | Door: Redactie

In de relatie tussen Suriname en Guyana ontbreekt het aan transparantie jegens de samenleving omtrent de standpunten van de regering met betrekking tot het grensgeschil tussen beide landen, de bouw van de Corantijnbrug, en met name de mogelijke veiligheids-, economische, sociale en milieueffecten voor Suriname. Wat is precies het standpunt van de Surinaamse regering met betrekking tot het grensconflict, de Corantijnrivier en het gebied Tigri, aangezien de brug voor 98% op Surinaams grondgebied zal komen te liggen?

De overeenkomst die op 24 maart is gesloten tussen presidenten Ali en Santokhi om begin mei 2024 het Platform voor Strategische Dialoog

en Samenwerking (SDCP) bijeen te roepen, roept vragen op bij de NDP:– Waarom reist de Surinaamse president herhaaldelijk naar Guyana, terwijl Suriname het voordeel is wat betreft eigendom van land en rivier?– Wat is de passieve houding van Suriname ten opzichte van het grensconflict, de illegale visserij door Guyanezen en de agressie van Guyana met betrekking tot het Tigri-gebied?– Waarom worden deze kwesties niet nu besproken, maar pas nadat de overeenkomsten voor de bouw van de Corantijnbrug zijn ondertekend?

De gemeenschap blijft in het duister tasten over de onderhandelingsagenda en het standpunt van de regering, aangezien deze weigert volledige openheid van

zaken te geven. De NDP vraagt zich af hoe het mogelijk is dat de regering op 24 maart 2024 slechts met een memo de MoU uit 2020 voor de bouw van de Corantijnbrug heeft bekrachtigd, zonder duidelijkheid over de financiering van het project. President Santokhi vermeldde in een januari 2024 interview met de Guyana Times dat er “financiële instellingen waren die bereid waren de bouw van de brug te financieren”.

Er zijn informele gesprekken gevoerd met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), die interesse heeft getoond in de financiering van het project. “Bedrijven zouden met voorfinanciering moeten komen, maar dat zien ze niet zitten, dus zoeken we naar andere financieringsvormen. Er zijn instellingen uit de regio en daarbuiten die bereid zijn te financieren. Het kan via bedrijven zijn, of via de staat; maar ons geval is enigszins anders, omdat we gebonden zijn aan het IMF-programma, dus we kunnen de lening niet aannemen. We moeten dus zeer pragmatisch zijn, en daarom zoeken we advies (van de gezamenlijke ministeriële en technische teams).”

De NDP heeft meerdere vragen, waaronder:– Hoe is de financiering tussen Suriname en Guyana geregeld?– Welke particuliere bedrijven zullen deelnemen?– Wat zijn de voordelen voor Suriname?– Wat zijn de eisen van de Surinaamse staat aan deze particuliere financiering?

Terwijl Surinamers zich bezighouden met deze fundamentele vragen, zijn de bedrijven die de brug zullen bouwen reeds bekendgemaakt in Guyana. Genoemd wordt de Guyanese ontwikkelaar CH&PA Group of Companies, die zal samenwerken met het Surinaamse Tru-A-Way N.V., bijgestaan door het Spaanse infrastructuurbedrijf Typsa voor technische ondersteuning.

De NDP wil van de regering weten of deze bedrijven de vele ecologische, sociale en technische uitdagingen aankunnen, en wat hun staat van dienst is met betrekking tot het bouwen van een brug die twee landen verbindt. De NDP, als bruggenbouwer bij uitstek, begrijpt dat strenge regels gelden voor zwaar materieel, transport, opslag van materiaal en ecologische aspecten aan beide oevers. Er moet rekening worden gehouden met de stroming van rivieren door het ongerepte bos en enkele kleinere zijrivieren die tijdens het regenseizoen ongehinderd in de Corantijnrivier moeten stromen. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de bewoners van deze gebieden.

De NDP eist tevens transparantie over de bouw van de brug in relatie tot de olie- en gasontwikkelingen in Suriname. Er zijn vragen over de rol van de in Guyana opererende oliegiganten en de mogelijke gevolgen voor Suriname, gezien de reeds gevestigde olie-industrie in Guyana. Zullen olie en gas alleen in Suriname worden gewonnen en in Guyana worden verwerkt? Zal de staat Suriname aanzienlijk minder winst ontvangen als de verwerking in Guyana plaatsvindt? Welke particuliere bedrijven zullen hiervan profiteren en streven daarom naar financiering van de brug? Welke inkomsten zal de staat Suriname genereren?

De NDP en het volk eisen duidelijkheid en uitleg over de nog onbekende plannen van de regering met betrekking tot het voornemen tot de bouw van de Corantijnbrug.Nationale Democratische Partij

| ABCSuriname | Door: Redactie