• zaterdag 26 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Naar een betere wereld

| starnieuws | Door: Redactie

In een wereld die vaak wordt gedomineerd door materiële belangen en politieke machtsspelletjes, kan de combinatie van spiritualiteit en politiek een frisse en hoopvolle benadering bieden voor het creëren van een betere samenleving. Door de kernwaarden van spiritualiteit zoals compassie, integriteit en verbondenheid te integreren in politieke systemen, kunnen we een samenleving opbouwen die niet alleen rechtvaardig en gelijk is,

maar ook diep geworteld in menselijke waarden en ethiek. Spiritualiteit verwijst naar een diepere zoektocht naar betekenis, verbondenheid en innerlijke vrede. 

Het transcendeert religieuze dogma's en richt zich op universele waarden zoals liefde, mededogen en harmonie. Wanneer deze waarden worden ingebracht in de politiek, ontstaat een vorm van governance die mensen niet alleen materieel, maar ook spiritueel verheft. Een van de belangrijkste spirituele waarden is compassie. In de politieke sfeer kan compassie leiden tot beleid dat gericht is op het welzijn van alle burgers, in plaats van enkel de belangen van een selecte groep. Spiritualiteit benadrukt verder ook integriteit en eerlijkheid,

kwaliteiten die beiden essentieel zijn voor het herstellen van het vertrouwen in politieke instellingen. 

Een spirituele benadering van politiek erkent de onderlinge verbondenheid van alle mensen. Dit gevoel van verbondenheid kan leiden tot beleid dat inclusiviteit en samenwerking bevordert, zowel op nationaal als internationaal niveau. Er zijn talrijke voorbeelden van moedige en visionaire leiders die spirituele waarden hebben geïntegreerd in hun filosofieën en handelingen. Denk maar aan leiders als Nelson Mandela, Martin Luther King, Mahatma Gandhi, Dalai Lama, Thich Nhat Hanh, Desmond Tutu, Sri Ravi Shankar, Malala Yousafzai en Moeder Teresa. Deze spirituele leiders hebben door hun wijsheid, compassie en inzet voor vrede en rechtvaardigheid een blijvende impact gehad op de wereld. Hun levens en leerstellingen blijven miljoenen mensen inspireren om een meer betekenisvol en vervuld leven te leiden.

Een mooi voorbeeld van een land waar spiritualiteit centraal staat is Bhutan. Bhutan, een klein koninkrijk gelegen in de oostelijke Himalaya, staat wereldwijd bekend om zijn unieke benadering van ontwikkeling en welzijn, die diep geworteld is in spiritualiteit. In tegenstelling tot veel landen die hun succes meten aan de hand van economische indicatoren zoals het Bruto Binnenlands Product (BBP), heeft Bhutan het concept van Bruto Nationaal Geluk (BNG) ingevoerd. 

Dit concept weerspiegelt de waarden en overtuigingen van het land en benadrukt het belang van spiritueel en mentaal welzijn naast materiële vooruitgang. Bhutan’s benadering van ontwikkeling, gebaseerd op BNG, biedt een waardevol alternatief voor de puur economische benaderingen die in veel andere delen van de wereld worden gevolgd. BNG omvat duurzame ontwikkeling, behoud van cultuur en spiritualiteit, goede governance en bescherming van het milieu. Door spiritualiteit en welzijn centraal te stellen, heeft Bhutan aangetoond dat het mogelijk is om een samenleving te creëren die niet alleen materieel welvarend is, maar ook spiritueel en emotioneel vervuld.

Werkelijke ontwikkeling van een land komt niet door een leider te plaatsen die zich enkel concentreert op economische groei en vooruitgang, maar eerder door één die integer is en buiten een economische ontwikkelingsvisie ook een spirituele ontwikkelingsvisie heeft om het volk transcendentaal te verheffen naar innerlijk geluk en vrede. De integratie van spiritualiteit en politiek is daarom een belangrijke stap om een rechtvaardiger, vreedzamer en duurzamer wereld te creëren. In een tijd van wereldwijde uitdagingen en onzekerheden, kan deze synergie de weg wijzen naar een betere wereld.

"We kunnen onze problemen niet oplossen met hetzelfde denken dat we hebben gebruikt toen we ze creëerden." 

-Albert Einstein-

Reguillo Hira

| starnieuws | Door: Redactie