• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Na twee jaar weer Owru Yari-viering binnenstad

| sun.sr | Door: Redactie

Na twee jaren zal de traditionele Owru Yari-viering weer worden georganiseerd in de binnenstad. De voorbereidingen hiertoe zijn reeds gestart. Door de hoge besmettingscijfers van het COVID-19-virus hebben de autoriteiten toen besloten in 2020 en 2021 dat de Owru Yari-viering niet mocht worden georganiseerd in belang van de volksgezondheid. Districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo Noord-Oost zegt desgevraagd aan Suriname U-News (SUN) dat de voorbereidingen reeds zijn gestart.

Hij geeft aan dat er vooralsnog geen reden is, ook niet vanuit de autoriteiten om het feest te verbieden. Echter moet het wel op een verantwoorde wijze gebeuren. “Samen met verschillende organisaties en autoriteiten

zijn wij bezig de inrichting te doen”. Hierbij zijn onder andere betrokken het Korps Politie Suriname, het Korps Brandweer Suriname en het Ministerie van Volksgezondheid.

De burgervader voert aan dat zoals het er nu uitziet, dat oudejaarsdag met heel veel fanfare zal worden gevierd met muziek, dans, en pagara-estafette. Dit naar aanleiding van de verzoeken die zijn binnengekomen. Directeur van het Ministerie van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, bevestigt de betrokkenheid van het ministerie. Hij benadrukt dat vooralsnog de adviezen van Mohana blijven. De situatie rond COVID-19 is momenteel volgens hem niet van dien aard dat er een samenscholingsverbod wordt ingesteld. De directeur geeft aan dat de wetenschappelijke cijfers nauwlettend in de gaten worden gehouden, niet alleen nationaal, maar ook internationaal. “Wij staan voor verantwoord feesten”.

Dat wil volgens Gajadhar Sukul niet zeggen dat wanneer blijkt dat volgend week ziekenhuizen, vol zitten, dat er geen maatregelen genomen zullen worden. “We moeten voorzichtig en alert blijven. Voor nu geven de cijfers niet aan dat wij ons moeten afzonderen”.

De directeur merkt op dat in vergelijking met twee jaar geleden een groot deel van de bevolking door vaccinatie beschermstoffen in het lichaam heeft. Hij benadrukt dat de vaccinaties geholpen hebben. Daarom blijft het ministerie ervoor zorgen dat deze beschikbaar blijven. Tussen de 40-50% van de Surinaamse bevolking is gevaccineerd. De directeur adviseert om zich alsnog te vaccineren.

Johannes Damodar Patak


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie