MUSKIETEN INGEZET ALS WAPEN TEGEN DENGUE EN ZIKA
| united news | Door: Redactie
Foto: De Aedes aegypti muskiet, die het dengue virus overdraagt. | Bron: Mondiaal Nieuws
Om de ziekten dengue en zika te bestrijden, zetten verschillende steden in Latijns-Amerika een bijzondere methode in: het uitzetten van muskieten die besmet zijn met de Wolbachia-bacterie. Deze bacterie vermindert het vermogen van de muskieten om virussen over te dragen.
In Niterói, Brazilië, gaat Waldeir Barbosa da Silva elke dag op pad om muskietenbuisjes met 150.000 tot 200.000 besmette muskieten te verspreiden. De bacterie Wolbachia komt van nature in veel insecten voor en is onschadelijk voor mensen. Wereldwijd nam het aantal denguegevallen in 2023 toe tot een recordhoogte
De Wolbachia-bacterie werd in 2009 ontdekt door Scott O’Neill, oprichter van het World Mosquito Program (WMP). In 2011 werden de eerste met Wolbachia besmette muskieten uitgezet in Australië. Met succes: al na enkele weken was de bacterie in 100% van de muskieten in Yorkeys Knob en 90% van die in Gordonvale (beide voorsteden van Cairns) aanwezig.
Sindsdien heeft het WMP de techniek geperfectioneerd en op grote schaal toegepast in gebieden met veel dengue-, chikungunya- en zikagevallen. In de Colombiaanse steden Bello, Medellín en
De bacterie wordt via embryonale micro-injectie in de eitjes van de muskieten gebracht, waardoor de nakomelingen ook besmet zijn. Dit maakt massaproductie mogelijk.
Naast Colombia en Brazilië is het WMP actief in Mexico, Honduras, El Salvador, Indonesië, Laos, Sri Lanka en Vietnam. Bij elke interventie is het belangrijk om de lokale bevolking te betrekken en uit te leggen hoe de methode werkt. In scholen wordt het programma “Wolbito op school” georganiseerd, waarbij kinderen de ontwikkeling van de besmette muskieten kunnen observeren.
Om het oorzakelijk verband tussen de interventies en het terugdringen van dengue te bestuderen, wordt er een geblindeerde klinische proef uitgevoerd in Belo Horizonte, Brazilië. De vraag naar de Wolbachia-methode is groot. In Brazilië willen meer dan veertig steden het programma toepassen. Om aan de vraag te voldoen, bouwen Fiocruz en het WMP dit jaar een “muskietenfabriek”.
Hoewel de resultaten tot nu toe veelbelovend zijn, benadrukt dierenarts Gabriela de Azambuja Garcia dat Wolbachia geen wondermiddel is. In de toekomst zullen waarschijnlijk verschillende methoden in combinatie met elkaar nodig zijn om de verspreiding van dengue en zika te bestrijden.
HEALTH
GERELATEERD AAN: BEDRIJVEN WILLEN MUSKIET TEGEN DENGUE LOSLATEN IN SURINAME
| united news | Door: Redactie