REGERING ZUCHT ONDER LAST VAN NDP
| united news | Door: Redactie
Fotocompilatie: President Chandrikapersad Santokhi. | Auteur: Armand Snijders.
De erfenis van de vorige regering blijft de VHP tot vervelens toe achtervolgen. President Chandrikapersad Santokhi is niet bij machte gebleken om dat te voorkomen, ook door de belabberde communicatie vanuit de regering. Waardoor vooral de NDP, die grotendeels verantwoordelijk is voor het veroorzaken van de crisis, er nu garen bij spint.
Dat de vorige regering van president Desi Bouterse en de NDP het land in 2020 met een enorme puinhoop hebben opgezadeld, is bekend. De staatskas was nagenoeg leeggeplunderd, terwijl toenmalig minister Gillmore Hoefdraad van Financiën – die nog altijd voortvluchtig is
Dat de NDP tot op de dag van vandaag stug heeft ontkend dat er van wanbeleid sprake was en critici die hen de harde feiten voorschotelen, consequent beticht van het doen van ‘oude aantijgingen’, zegt heel veel over die partij. Het zou voor de Surinaamse kiezers een teken moeten zijn dat de NDP absoluut niet klaar is om wederom de macht in handen te krijgen.
Santokhi zei voordat hij het presidentiële pluche beklom de crisis binnen afzienbare tijd te zullen bezweren. Want het kersverse staatshoofd had
Het liep allemaal heel anders: de crisis kreeg de regering maar niet opgelost, ook al omdat de buitenlandse steun en al die deskundigen niet bleken te bestaan, zijn dreamteam vooral uit onbekwame lieden bestond en het voortdurend rommelde in de coalitie. De onderhandelingen met buitenlandse schuldeisers verliepen veel moeizamer dan gedacht waardoor het veel langer duurde voor de benodigde herschikkingsovereenkomsten waren getekend.
Met China is momenteel zelfs nog altijd geen definitieve handtekening gezet. Ook met het IMF – waarvan Santokhi vanuit de oppositiebanken altijd riep dat hij daar niet mee wilde samenwerken – werd uiteindelijk toch een moeizame deal gesloten. Maar Santokhi had vooral zichzelf vreselijk overschat. Om zijn eigen falen en dat van de regering te verhullen, wees iedereen van regeringszijde in de voorbije jaren naar ‘de vorige regering’ als er weer eens iets niet vlotte.
Zoals deze week nog bij het bezoek van de president aan Weg naar Zee, waar hij aankondigde dat er eindelijk een dijk wordt aangelegd. Maar niet door ook te stellen dat de plannen daartoe al in 2010 rond waren, maar dat de regering-Bouterse het geld ergens anders voor heeft gebruikt. “We moeten durven die dingen te zeggen, dat is die oorzaak!”, riep hij in verkiezingstemming.
Dat kan allemaal waar wezen, maar Santokhi begrijpt niet dat het volk moe is van dit soort geklaag en vraagt zich – terecht – af wat deze regering in de afgelopen vijf jaar dan heeft gedaan om te voorkomen dat de bewoners geen natte voeten krijgen. Dat is ook bitter weinig. “Maar nu de verkiezingen voor de deur staan, heeft men opeens haast. Dat klinkt erg ongeloofwaardig”, zegt een van de bewoners.
Door steeds maar weer terug te grijpen op het falen van de vorige leiders heeft de huidige regering heel veel krediet bij het volk verspeeld. Ook omdat Santokhi en de regering er vanaf het begin niet in geslaagd zijn de boodschappen kraakhelder en in begrijpelijke bewoordingen over te brengen naar de bevolking.
Terwijl de regering hopeloos in gebreke is gebleven met de voorlichting, draaide de propagandamachine van de NDP al vrij snel na hun vertrek uit het machtscentrum in 2020 op volle toeren. Schaamteloos werd echter nimmer de hand in eigen boezem gestoken vanwege de rotzooi die de regering-Santokhi had aangetroffen, maar werd wél diens beleid om de economie weer op het spoor te krijgen, zwaar bekritiseerd.
Vooral in De Nationale Assemblee trok de NDP flink aan de bel, met onder meer onthullingen dat vrienden en familieleden van regeringsfunctionarissen bouwkavels gekregen hebben in het Sabaku-project te Morgenstond en de miljoenenfraude op het ministerie van Financiën en Planning. Om maar een paar voorbeelden te noemen.
Door deze en andere schandalen slaagde de paarse partij er in de aandacht van het eigen wanbeleid – dat tien jaar heeft geduurd – te verleggen en van de zittende regering de gebeten hond te maken. Terwijl die juist de handen vol heeft/had aan de pijnlijke gevolgen van het NDP-verleden, die maar moeizaam en beetje bij beetje opgelost wordt/werd. Dus de combinatie van het wanbeleid – van de NDP – in het verleden en het onvermogen van de regering om dat op een gedegen manier uit te leggen aan de bevolking, is een van de zaken die de VHP en Santokhi op 25 mei dreigen op te breken.
ANALYSE
| united news | Door: Redactie